Elton Džon odlazi u penziju

Muzika

Elton Džon donio je neočekivanu odluku. Zbog zdravstvenog stanja povlači se u penziju

Popularni britanski muzičar Elton Džon povlači se u penziju i prestaje sa turnejama nakon 50 godina rada. Zvijezda čije su rekordne prodaje posljednjih godina opale, prestaće sa turnejama po završetku posljednje velike svjetske turneje, piše Dejli miror.

Ove vijesti uslijedile su nakon što je prošle godine Elton Džon gotovo preminuo usljed teške bakterijske infekcije koju je dobio tokom turneje u Južnoj Americi. On je simptome osjetio tokom povratnog leta za Britaniju iz Čilea i potom završio 12 dana u bolnici na intenzivnoj nezi.

Njegov partner Dejvid Furniš (55) kasnije je rekao da je to bio zastrašujući period za njega i njihova dva sina opisujući da su njegove tegobe ‘bile kao trovanje, samo mnogo ozbiljnije. Očigledno mu je bila neophodna hospitalizacija’.

Debi album Eltona Džona je izašao pod nazivom Empty Sky, ali je tek sa drugim albumom, Elton John, izdatim 1970. godine, stekao svjetsku slavu. Goodbye Yellow Brick Road (1973) je njegov najprodavaniji studijski album. Najveći hitovi sa tog albuma su Candle in the Wind, Bennie and the Jets i Goodbye Yellow Brick Road. Taj album on još uvijek smatra svojim najvećim dostignućem.

Tokom svoje 50-godišnje karijere Elton Džon je prodao preko 300 miliona albuma i 100 miliona singlova.

Nagrađen je sa pet Gremi nagrada, kao i s jednim Oskarom za filmsku muziku. Časopis Rolling Stone stavio ga je na 49. mjesto liste 100 najvećih muzičara svih vremena.

Godine 1998. godine britanska Kraljica Elizabeta dodijelila mu je titulu viteza.