Irska previše zavisi od poreza na dobit multinacionalnih kompanija

Finansije

Prošle godine u irski budžet od poreza na dobit kompanija slilo se 8,2 milijarde evra, 850 miliona evra više nego godinu ranije

Prema mišljenju stručnjaka, Irska je postala previše zavisna od poreza dobit, koji naplaćuje multinacionalnim kompanijama, navodi Fajnanšl tajms.

Porez na dobit – koji u Irskoj dostiže 12,5 odsto – sada čini 16 odsto svih poreskih prihoda. Međutim, radi se u suštini o prilično nestabilnom izvoru prihoda s obzirom na zavisnost irske ekonomije od multinacionalnih kompanija. Osim toga, 10 najvećih kompanija u zemlji uplaćuje tri milijarde evra poreza, odnosno 36,6 odsto od ukupnog prošlogodišnjeg prihoda po toj osnovi ili šest odsto svih poreskih prihoda. Podaci o skoku poreskih prihoda ukazuje na veću profitabilnost kompanija, ali i na transfer imovine multinacionalnih kompanija u Irskoj kako bi se iskoristile prednosti niskih poreskih davanja, navodi Poslovni dnevnik.

Stručnjaci smatraju da zbog toga irska ekonomija postaje ranjiva, što najbolje oslikava najava Fejsbuka. Najveća društvena mreža u decembru je objavila da će prekinuti s praksom knjiženja prihoda s inostranih tržišta kroz irsku podružnicu kako bi uštedjela na porezu. To je podstaklo pitanja hoće li ovakvu praksu uskoro slijediti i ostale kompanije prisutne u Irskoj. Ne treba zaboraviti da je nedavna poreska reforma američke administracije upravo ciljala na povratak prihoda, koje kompanije u SAD-u ostvaruju u inostranstvu. Ako digitalne kompanije počnu uplaćivati više poreza u zemljama gdje ostvaruju prihode od oglašavanja, to će značiti manje prihode za irski budžet – smatra Konal Mek Koile, ekonomski analitičar brokerske kuće Dejvi.

Ministar finansija Paskal Donohoe izjavio je kako će irski poreski sistem ostati konkurentan čak i u kontekstu reforme u SAD te dodao kako vlada u Dablinu očekuje da prihodi od poreza na dobit ostanu održivi najmanje do 2020. godine.