Na Sardiniji možete kupiti kuću za 1 evro

City

Da li ste nekada sanjali da imate kuću u nekom italijanskom selu ili malom gradu? Sada, jednu nekretninu možete da kupite za nešto više od jednog dolara ili tačnije, za samo jedan evro

Gradić Ollolai se nalazi u brdovitom predjelu Barbagije na mediteranskom ostrvu Sardinija. Na prodaju je na stotine kuća za samo jedan evro. Ovo nije prvo italijansko mjesto, koje pokušava da obezbijedi sebi opstanak, ali je prvo koje ispunjava obećanje da će kuće prodavati za jedan evro. Pored toga, ono privlači ljude i svojim istorijskim lokalitetima i ljepotom predjela.

Međutim, za kupovinu nekretnine postoji i jedan uslov – 200 nekretnina koje se nalaze na prodaji su u lošem stanju i vlasnici se obavezuju da će ih u naredne tri godine srediti i u njih uložiti bar 25.000 evra.

Iza svega se krije pokušaj oživljavanja ovog mjesta, kako ono ne bi postalo još jedan grad duhova. U posljednjih pola vijeka populacija se sa 2.250 smanjila na 1.300 ljudi sa jednom bebom godišnje.

Ovo je najautentičniji i nepromijenjeni dio Sardinije. Nekada prenaseljen danas leži na lavirintima prolaza i muralima prekrivenim trgovima, koji su prazni od kako su mlađi stanovnici riješili da napuste ovo mjesto i odu u veće gradove.

Neki od dijelova ovdašnje tradicije još uvijek žive, piše edition.cnn.com. Lokalni pastiri i dalje prave izvrstan premijum kozji sir Casu Flore Sardo, po kome je ova oblast i poznata, ali tu je i još poneki zanatlija.

Grad je usvojio posebnu uredbu, koja je omogućila da te nekretnine stavi na tržište po povoljnim cijenama. Gradonačelnik se nada da će renoviranje kuća pomoći stvaranju novih radnih mjesta i oživljavanju lokalne ekonomije.