Kako su kriptovalute za mjesec dana izgubile pola biliona dolara?

Valuta

Nakon što je dostiglo vrtoglave visine, tržište kriptovaluta je doživjelo zastoj, zbog kojeg je izgubilo skoro 500 milijardi dolara vrijednosti

Kriptovaluta broj jedan, bitkoin, ukupno je izgubila oko 200 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, pokazuju podaci kripto-datoteke CoinMarketCap.com.

Ovakav rasplet događaja je daleko od očekivanih prognoza za 2018. godinu, a naročito nakon odličnih rezultata u 2017. godini, kada je sredinom decembra vrijednost jednog bitkoina iznosila oko 20 000 dolara, što je nevjerovatno povećanje za više od 1.900 posto u odnosu na rezultate od 31. decembar 2016. godine.

Sada, vrijednost jednog bitkoina ide u suprotnom smijeru i iznosi nešto manje od 8.000 dolara.

Evo nekoliko aktivnosti, koje su negativno uticale na tržište bitkoina i kriptovaluta:

1) Fejsbuk zabranjuje oglase: Društveni medijski gigant Fejsbuk je u utorak izjavio da će zabraniti kriptovalutne oglase na svojoj platformi.

2) Indija okrenula leđa kriptovalutama: Indijski ministar finansija Arun Jaitli je u svom govoru o budžetu rekao da će domaća vlada preduzeti sve mjere kako bi uklonila ulogu digitalnih valuta u finansiranju nelegitimnih aktivnosti ili kao dijela platnog sistema.

3) Zabrinutost u vezi Bitfineksa i Tethera: Komisija za trgovinu fjučersima je istakla sumnje upućene prema kompanijama nakon navoda kritičara da dovode u pitanje tačnost tvrdnji da je svaki tether podržan stvarnim finansijskim rezervama banaka.

4) Hakovanje kriptovaluta: Japanska berza nedavno je najavila da planira da potroši i do 426 miliona dolara, kako bi vratila deo kupaca, koji su se povukli nakon krađe tokena vrijednih 530 miliona dolara.

5). Inherentna volatilnost: Bitkoin je prirodno nestabilan, ali je ova nestabilnost eskalirala početkom 2018. godine, nakon štu su azijske i američke vlasti pokazale snažnu potrebu za regulacijom tržišta kriptovaluta.