Koliko su Gejts, Bezos i Bafet izgubili u padu vrijednosti berzanskih indeksa?

U ponedjeljak, 5. februara, indeks Dau Džons je pao za gotovo 1.600 poena, što je direktno uticalo na smanjenje zarade najbogatijih investitora

Sreća super bogataša, poput Bil Gejtsa i Vorena Bafeta, u ponedjeljak je pogođena. Blumberg je utvrdio da je Bafet, zbog svojih investicija, izgubio čak 5,1 milijardu dolara, čime je neto vrijednost njegovog imetka pala na iznos od 85 milijardi dolara.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg se, zbog toga, suočio sa drugim najvećim gubitkom od 3,6 milijardi dolara. Najbogatiji čovjek na svijetu, osnivač Amazona Džef Bezos, takođe se suočio s padom na  tržištu kapitala i time izgubio 3,3 milijarde dolara, zbog čega je vrijednost njegovog bogatstva pala na sumu od 116 milijardi dolara.

Na listi 18 gubitnika među milijarderima našli su se osnivač Majkrosofta Bil Gejts, koji je izgubio 2,2 milijarde dolara i osnivač Zare Amansio Ortega koji je izgubio 1,2 milijarde dolara. Međutim, nekolicina super-bogatih se najvjerovatnije neće oporaviti od posljedica pada berze.

Novi izvještaj otkriva da su se dobrotvorna davanja od strane 50 donatora u Sjedinjenim Američkim Državama više nego udvostručila 2017. godine na 14,7 milijardi dolara, što ukazuje na jaku američku ekonomiju.

Prvi na listi su Bil i Melinda Gejts, sa ukupnom donacijom od 4,8 milijardi dolara, što je dvostruko više od Gejtsovog nedavnog gubitka, 5. februara. Mišel Del i njegova supruga Suzan dali su milijardu dolara preko svoje fondacije, a izgubili 345 miliona dolara, nakon nedavnog pada  vrijednosti indeksa na berzama.

Zakerberg i njegova supruga Prisila Čan su na drugom mjestu na listi 50 najvećih filantropa, sa ukupnom donacijom od dvije milijarde dolara, nešto više od polovine koliko je izgubio u ponedjeljak.

Kada je riječ o osnivaču Berkšir Hetaveja, Voren Bafet je donirao 18,6 miliona akcija klase B Berkšir Hetaveja sa vrijednošću od 3,17 milijardi dolara, što je više od polovine onoga što je Bafet izgubio 5. februara.