Osam visokotehnoloških gradova budućnosti

  • In HiTech
  • 13. February 2018.
  • 7 Views
Osam visokotehnoloških gradova budućnosti

Uveliko se planira izgradnja novih gradova ne bi li se sa postojećih skinulo breme. Oni bi trebalo da obezbijede poslove i stanovanje, ali i da budu održivi i istovremeno klimatski neutralni

Neom – budućnost pustinje

Ako sve bude teklo kako bi to saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman želio, Neom, koji tek treba da bude izgrađen, biće najsigurniji, najmoderniji i najefikasniji grad na svijetu. On planira da uloži 500 miliona dolara (404 miliona evra) u ovu novu specijalnu ekonomsku zonu, koja se nalazi blizu Crvenog mora. Cilj ovog projekta je da stvori poslove za mlade ljude, a sam grad će imati sopstvene nadležnosti.

Masdar: zelen, ali prazan

Izgradnja Masdara u Ujedinjenim arapskim emiratima, ekološkog grada visoke tehnologije, trebalo je da bude završena do 2016. godine. Datum otvaranja je pomjeren, a i planovi da grad bude potpuno bez emisija ugljen-dioksida su propali. Sada se očekuje da će grad biti završen do 2030. godine. Međunarodna agencija za obnovljivu energiju već ima svoje prostorije u gradu, kao i Simens, ali sami građani tek treba da se usele.

Majdar u Mongoliji

Glavni grad Mongolije Ulan Bator se guši u smogu, a saobraćajne gužve su nepodnošljive. Novi grad pod nazivom Majdar trebalo bi da bude izgrađen južno od prestonice da bi se situacija olakšala. Prema planovima arhitekte iz Kelna Stefana Šmica, grad će imati 300.000 stanovnika koji će živjeti u okruženju koje neće štetiti okolini. Simbol ovog pustinjskog grada biće najveća statua Bude na svijetu.

Novi grad zvani Lingang

Lingang, blizu Šangaja, trebalo bi da postane ekonomski centar. Arhitektonska firma iz Hamburga Gerkan, Marg i partneri,koja je dizajnirala grad, obezbjediće pristupačno stanovanje za 800.000 ljudi. Novopridošle stanovnike zaposlenje će čekati u visokotehnološkom istraživačkom centru, kontejnerskoj luci Jangšan i pridruženoj zoni slobodne trgovine.

Južnokorejska pamet

Građevinsko zemljište površine šest kvadratnih kilometara, namjenjeno za južnokorejski grad Songdo, postavljeno je pokraj grada Inčona. Nekih 100.000 ljudi, uglavnom bogatih, već živi u Songdou, koji pretenduje da postane najpametniji grad na svijetu. Sve, od saobraćaja preko policije do privatnih kuća je digitalno povezano i opremljeno kamerama i senzorima.

Nigerijski Menhetn

Na periferiji Lagosa bageri tutnjaju gradeći zemljište za raskošni finansijski centar koji će biti dom nekih 250.000 ljudi. Eko Atlantik Siti će imati tržne centre, marinu i nebodre. Pošto više od polovine Nigerijaca živi u siromaštvu, kritičari Eko Atlantik Sitija kažu da će on biti izolovano zabavište za bogate.

Belmont: produkcija Bila Gejtsa

Prema podacima sa njegovog sajta, osnivač Majkrosofta Bil Gejts stoji iza planova za izgradnju Belmont Smart Sitija u američkoj saveznoj državi Arizoni. Grad bi trebalo da bude izgrađen na 70 kilometara od glavnog grada države Finiksa i da primi nekih 200.000 stanovnika. Iako je još na samom početku, na ovaj projekat se gleda kao na eksperiment za procjenu interakcije pametnih koncepata, od kuće preko radnog mjesta do kompletnog grada.

Kanadski Guglgrad

Guglova roditeljska kompanija Alfabet projektuje novi okrug u Kanadi. Jednog dana, tamo će živjeti 10.000 ljudi koji će biti digitalno povezani na više načina. Kejsajd u Torontu prikupiće čitavo bogatstvo digitalnih podataka o svojim budućim stanovnicima.

Preporučujemo vam i sljedeće: