Sedam misli koje morate da izbacite ako želite uspjeh

Style

Djela su rezultat razmišljanja, tako da su misli jako bitne. Jeste li osoba koja razmišlja i analizira do te mjere da ne obavljate svoj posao onoliko efikasno koliko biste željeli?

Dobra vijest je da niste sami. To je odlika mnogih ljudi, naročito rukovodilaca. Loša vijest je da to mora da se zaustavi, jer ste zbog toga manje produktivni i gubite svoje vrijeme brinući.

1. Brinete da li se sviđate drugim ljudima

Teško da ćete biti po ukusu baš svakog u bilo kojoj grupi saradnika. Nekima ćete se svidjeti, a nekima vjerovatno nećete. Koncentrišite se na to što radite i radite to dobro. Ne brinite o tome šta drugi misle ili govore; ostanite vjerni sebi, budite iskreni, sjajno obavljajte svoj posao i pustite da vaš rad govori o vama.

2. Sumnjate u sopstvene sposobnosti

Većina nas ponekada misli da nismo dovoljno pametni, niti dovoljno dobri u onome što radimo. Rijetko ko se osjeća 100 posto spremnim kada se ukaže neka prilika. Pa ipak, nova iskustva i nove prilike nam se ukazuju tek kada se natjeramo da izađemo iz sopstvene zone udobnosti, ponekad i prije no što smo spremni. Nemojte dozvoliti strahovima da vas spriječe da radite svoj posao.

3. Brine vas sopstvena nesavršenost

Sigurno ste ovo već čuli, ali brinuti zbog sopstvene nesavršenosti je gubljenje vremena. U ljudskoj je prirodi da stalno jurimo savršenstvo: savršeni posao, savršeno radno mjesto, savršenog šefa – ali savršenstvo ne postoji. Bolje je da na život gledate kao na konstantno stanje evolucije u kojem je apsolutno sve podložno promjenama. Ako ste napeti zbog toga što stvari nisu savršene, samo pustite to i nastavite dalje.

4. Plašite se grešaka i neuspjeha

Počnimo jednom univerzalnom istinom: svi griješe. Baš svako je doživio poneki neuspjeh, morao da napusti projekat, da mu se poslovni poduhvat obije o glavu. To nam se svima dešava. Problem nastaje kada stres postane redovna pojava, kada mislite da se nikada nećete oporaviti, da ste nepovratno zaglavljeni. Zapamtite, vi ste taj koji oblikuje sopstvenu budućnost, vi ste taj koji usmjeravate svoje misli. Pasti nije neuspjeh; neuspjeh je pasti i ne ustati.

5. Plašite se manjka samopouzdanja

Svi mi ponekada nemamo samopouzdanja, samo što neki to dobro prikrivaju. Što vas manjak samopouzdanja više muči, sve više postaje problem u vašem poslovnom životu. Koncentrišite se na vještine i sposobnosti koje posjedujete, a ne na one koje vam fale i stalno se tjerajte naprijed. Kada utvrdite da ste pronašli pravi pravac, zadržite zamah.

6. Plašite se tuđih mišljenja

Neslaganje, pa čak ni konflikt ne treba da budu razlog za brigu. Prihvatite konstruktivnu kritiku i odbacite negativnost. Mišljenje drugih ljudi jeste važno, ali na kraju krajeva, osloniti se možete samo na sebe. Prema tome, vjerujte sebi više, dopustite instinktima da počnu da vas vode i pomognu vam kada je to najpotrebnije.

7. Sramota vas je minulih neuspjeha

Ako mislite da je neuspjeh nešto loše, teško ćete biti uspješni, jer je neuspjeh sastavni dio uspjeha. Bez obzira na to koliko puta doživite neuspjeh, ne dozvolite da vam to postane izvor stida. Sve ideje koje ne uspiju samo su odskočne daske za onu koja hoće. Neuspjeh nije fatalan i ne treba ga se stidjeti.

Ne smijete dozvoliti da gubite vrijeme zbog uzaludnih razmišljanja. Vladajte svojim mislima i uspjeh će vam biti utoliko dostižniji. (Inc.com, BIZLIfe)