Sedam tajni najpoznatijeg spomenika ljubavi

Travel

Tadž Mahal, mauzolej u Agri je najpoznatiji spomenik u Indiji i predstavlja uzvišeni hram vječne ljubavi

Izgradio ga je mogulski car Šah Džahan u periodu od 1632. do 1647. godine posvetivši ga svojoj omiljenoj ženi, Mumtaz Mahal, koja umrla dok je na svijet donosila njihovo dijete.

1. Optičke iluzije mogu se vidjeti svuda

Arhitekte i zanatlije koje su radile na izgradnji Tadž Mahala su bili majstori proporcija i optičkih trikova. Kad prvi put priđete glavnoj kapiji koja uokviruje ovo zdanje, Tadž Mahal će vam djelovati nevjerovatno blizu i veliko, ali kako mu se budete približavali, Tadž Mahal će se smanjivati, što je sasvim suprotno od onoga što očekujete, piše Smithsonian.

Iako minareti koji okružuju grobnicu izgledaju savršeno uspravno, kule su zapravo malo nagnute napred, što je i funkcionalno i pomaže formi: osim što obezbjeđuje estetski balans, u slučaju nesreća poput zemljotresa stubovi bi se raspali dalje od glavne kripte.

2. Povratak sjaja velelepne građevine

Starost i zagađenje narušavaju fasadu od bijelog mermera, koja je pretvorena u smeđkastu i žučkastu nijansu. Ponekad, spomenik dobija spa dan i koristi se multiani mitti, tradicionalni recept koji koriste Indijke kako bi očistile Tadž Mahal, a potom operu svoje četke. Nakon ovog tretmana, fleke i prljavština na Tadž Mahalu nestaje i vraća se njegov prvobitni sjaj.

3. Najpoznatiji mit o Tadž Mahalu

Prema legendi, Šah Džahan je očajnički želio da mauzolej bude remek-djelo bez premca, a kako bi bio siguran da niko neće oponašati ljepotu Tadž Mahala i izgraditi zdanje slično ovom, on je navodno naredio da se zanatlijama odsijeku ruke i izvade oči. Ipak, istoričari još uvijek nisu pronašli dokaze koji bi ovu potkrijepili ovu priču.

4. Mijenja boje tokom dana

Jedna od brojnih čari Tadž Mahala jeste što tokom cijelog dana mijenja nijanse: od jutra do mraka, sunce potpuno transformiše i mijenja doživljaj ove građevine. U vrijeme izlaska sunca će vam se učiniti da je u blijedim nijansama sive i roze, u podne bijeli, dok će u popodnevnim satima poprimiti narandžaste i bronzane tonove i seetle nijanse plave uveče. Posebne karte za posjetu se prodaju u vrijeme punog Mjeseca i pomračenja.

5. Oba kenotafa su prazna

Spomenici podignuti u čast Mumtaz Mahal i Šah Džana su zatvoreni u osmougaonoj odaji koja je ukrašena poludragim kamenjem i nevjerovatnom rešetkastom mermernom ogradom. Ipak, ovi prelijepi spomenici su samo za pokazivanje, jer se pravi sarkofazi nalaze u prostoriji ispod.

6. Drugi Tadž Mahal od crnog mermera je bio planiran

Legende kažu da je Šah Džahan želio da napravi potpuno identičan mauzolej prekoputa Tadž Mahala, na drugoj obali Jamune, ali za razliku od Tadž Mahala od crnog mermera. Vjeruje se da je izgradnju prekinuo njegov sin, ali istoričari nisu pronašli dokazi koji potkrepljuju ovu priču.

7. Tadž Mahal je (skoro) savršeno simetričan

Tadž Mahal predstavlja vrhunac mogulske arhitekture, izgrađen u besprekornoj simetriji. Minareti okružuju grobnicu i kupolu, a centralni dio predstavlja glavna zgrada. Bašte, simboli raja, podijeljeni su u kvadrante, a dvije zgrade od crvenog peščara pružaju kompleksu mauzoleja balans i harmoniju. Međutim, postoji jedan izuzetak. Grobnica Šah Džanana je postavljena zapadno od centralne ose, što ruši ravnotežu.