Dua Lipa i Stormzi najveći pobjednici na dodjeli Brit nagrada

Muzika

Pjevačica Dua Lipa i njen kolega Stormzi izašli su kao najveći pobjednici na dodjeli Brit nagrada, odnijevši sa sobom po dvije prestižne nagrade

Najveći gubitnik večeri bio je Ed Širan, koji je uprkos brojnim nominacijama, osvojio samo jednu nagradu.

Lipa je odnijela priznanja za najboljeg ženskog solo izvođača i novu zvijezdu, dok je reper Stormzi osvojio nagradu za najboljeg muškog solo izvođača i britanski album godine za Gang Signs & Prayer.

Ed Širan osvojio je nagradu za globalni uspjeh, ali izgubio u ostalih tri kategorije u kojima je nominovan. Zvijezda grupe One Direction, Hari Stajls, dobio je nagradu za najbolji spot godine.

Fu fajtersima je dodijeljeno priznanje najbolje međunarodne grupe, a reper Kendrik Lamar i pjevačica Lord proglašeni su za najbolje međunarodne solo izvođače u muškoj i ženskoj kategoriji.

Nagradu Brit dodjeljuje Britanska fonografska industrija, koja predstavlja udruženje britanske muzičke industrije. Tu nagradu su prvi osvojili legendarni Bitlsi, a među dobitnicima se nalaze i Prins, Eni Lenoks, Robi Vilijams, Adel, Sting, Piter Gebrijel, Dajvid Bouvi i Majkl Džekson.