Električni automobili podigli cijene kobalta

Cijene kobalta za nepune dvije godine su utrostručene i još nisu na svom vrhuncu, zbog potražnje automobilske industrije kojoj je taj rijedak metal potreban za proizvodnju svjetala i električnih baterija

Cijena tone kobalta porasla je sredinom februara na Londonskoj berzi metala (LME) na 82.000 dolara, što je njen najviši nivo otkada se 2010. godine prati njeno kretanje. Od početka 2016. godine gotovo je utrostručena. Pritom nagli rast potražnje još nije dostigao vrhunac, ističu u specijalizovanoj firmi za prodaju kobalta Darton Comoditiz.

Očekuje se da će tržište bilježiti višak do 2020. godine kada bi trebalo da se potvrde prognoze eksponencijalnog rasta prodaje električnih automobila – stoji u godišnjem izvještaju Darton Comoditiza.

Neki analitičari smatraju da je dnevna cijena koje određuje londonska berza možda precijenila potencijal kobalta

U 2017. godini na litijum-ionske baterije u mobilnim elektronskim uređajima još je otpadalo oko 72 posto ukupne potrošnje kobalta. Taj će udio vjerovatno s vremenom da se smanjuje zbog rasta automobilskog sektora.

U maju je švajcarski rudarski gigant Glenkor objavio da s Folksvagenom i Teslom pregovaraju o snabdijevanju kobaltom, citirao je Blumberg riječi izvršnog direktora Glenkora Ivana Glasenberga. Dok Tesla ne otkriva puno o svojim potrebama za sirovinama, pregovori FV sa proizvođačima kobalta prema medijskim navodima su prekinuti. Kako bi podmirili potražnju, iz Glenkora su krajem 2017. godine objavili da namjeravaju do 2020. godine proizvesti oko 63.000 tona kobalta, u odnosu na 27.000 u 2017. godini.

Prošle godine više od polovine kobalta proizvedeno je u Demokratskoj Republici Kongo koja zbog uzleta potražnje namjerava da upeterostruči koncesije na vađenje tog metala.

Finansijski investitori su zbog potencijala električnih vozila možda proizveli groznicu na tržištu, upozoravaju u Darton Comoditizu.