Ovo su predsjedničke plate u regionu

Najveću predsjedničku platu u regionu ima predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji mjesečno prima 3.322 evra, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima najmanju, sa mjesečnim primanjima u iznosu od 1.083 evra, objavila je Al džazira

Više od 3.000 evra iznose mjesečne plate hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i članova predsjedništva Bosne i Hercegovine, navodi Al Džazira, pozivajući se na zvanične podatke.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine navodi da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874, odnosno 3.536 evra mjesečno.

Prema javnim podacima, predsjednik Srbije ima trostruko manju platu od hrvatskih i bosansko-hercegovačkih susjeda. Aleksandar Vučić mjesečno prima 1.083 evra, što je najmanja predsjednička plata u regionu.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović mjesečno zaradi oko 2.400 evra, a kosovski predsjednik Hašim Tači prima platu u iznosu od 2.873 evra.

Predsjednik Srbije mjesečno zarađuje dvije prosječne srpske plate, dok kosovski predsjednik zarađuje osam, a tri člana Predsjedništva BiH sedam prosječnih plata.

Manje od 2.000 evra mjesečno zarađuju predsjednici Makedonije Đorđe Ivanov i Albanije Ilir Meta.

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, naviše prosječne plate u regionu su u Hrvatskoj i Sloveniji, a najniže u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.