Mumbaj – grad u kome su strani stručnjaci najbolje plaćeni

City

Mumbai, indijska finansijska i komercijalna prestonica nalazi se na vrhu svjetske rang liste, kada je riječ o visini zarada doseljenika, pokazuju rezultati ankete, koju je sprovela HSBC Bank International Ltd

Stranci koji su se preselili u najnaseljeniji grad subkontinenta prijavili su prosječne godišnje zarade u iznosu od 217.165 dolara, što je više nego udvostručen iznos, u odnosu na globalni prosjek zarade doseljenika, koji iznosi 99.903 dolara.

Mumbai, takođe, bilježi i visoke stope zaposlenosti i poslovnog iskustva, kada je riječ o doseljenicima, a bilježi i značajan udio inženjera, koji se premještaju iz mnogobrojnih infrastrukturnih kompanija, u poslovnu prestonicu Indije.

Ostali azijski gradovi, koji su u vrhu liste su i Šangaj, Džakarta i Hong Kong.

Finansijski i tehnološki centri SAD-a i U.K. su najatraktivniji za ambiciozne ekspate, koji žele da svoju karijeru pomjeraju na sljedeći nivo – rekao je Blekburn.

Dablin, evropski tehnološki centar je, takođe, zauzimao prvo mjesto na listi destinacija koje raspolažu najboljim prilikama za zapošljavanje, ali je bio ispod globalnog prosjeka, kada je riječ o isplatama.

Švajcarska, zemlja koja je ranije bila na vrhu ljestvice rangiranih, sada ima dva grada koji se nalaze na listi prvih pet. Cirih, poslovni centar za bankarski sektor, zauzima treće mjesto na listi zemalja po iznosu prosječne plate, dok je Ženeva, rangirana kao peta.

S druge strane, Berlin i Prag su zauzeli pozicije na začelju liste HSBC-a, ali većina iseljenika, koji rade u tim gradovima, smatra da su uslovi života u prestonicama Njemačke i Češke, pristupačni.