Light Phone 2 je najpametniji ‘glupi’ telefon do sada

Mobilni

Najnoviji Indiegogo hit proizvod zove se – Light Phone 2. To je nasljednik originalnog Light Phonea, koji je svoj život počeo prije tri godine na Kickstarteru. Jednostavni telefon veličine kreditne kartice tada je imao samo osnovnu mogućnost pozivanja. Druga generacija donosi još neke opcije

Ideja iza Light Phonea 2 je da koristi 4G mrežu i mogućnosti koje imaju moderni pametni telefoni, ali na način da se uređaj ne pretvara u spravu za gubljenje vremena, nego u uređaj koji nam služi kao alat. Iz toga proizlazi i činjenica da ovaj telefon poštuje korisnika, odnosno cijeni njegovo vrijeme. Light Phone 2 ima e-ink ekran, pa na njemu nije moguće igrati igrice ili satima visiti na nekoj društvenoj mreži.

S druge strane, njime je moguće pozvati taksi, ali i dobiti informacije iz aplikacije za navigaciju, poslati i primiti poruke ili podesiti budilnik, piše Bug.

Light Phone 2 ima otporno kućište veličine kreditne kartice, dolazi u mat beloj ili crnoj varijanti, a softverski je zasnovan na vlastitom OS-u, koje je vođen samo jednom idejom – jednostavnošću komunikacije.

Uređaj je još uvijek u fazi prototipa, a njegovi kreatori na Indiegogo stranici navode da će, kada postane dostupan, koštati 250 dolara.

Oni su do sada skupili preko 700.000 dolara za svoj projekat, pa je sasvim vjerovatno da će serijsku proizvodnju ovog pojednostavljenog pametnog telefona započeti uskoro.

Isporuke, u svojoj kraudfanding kampanji, obećavaju tek za oko godinu dana.