Seul: Miris kimčija pod neboderima

  • In Travel
  • 13. March 2018.
  • 718 Views
Seul: Miris kimčija pod neboderima

Seul je megapolis od deset miliona stanovnika. Grad je ogroman, ali uz dobar plan mogu se za kratko vrijeme obići najveće znamenitosti

Deset miliona ljudi živi u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje. Grad je ogroman, ali uz dobar plan mogu se za kratko vrijeme obići najveće znamenitosti.

Seul ima mnogo muzeja, pa i izložbu toaleta. Međutim, teška istorija ovog poluostrva najbolje se može vidjeti u Vojnom muzeju za koji je ulaz oko tri evra.

Gradska kuća je izgrađena 1926. godine, a obučena je u staklo prije nekoliko godina. Pravi je prikaz stare i nove Koreje, jer su ispred Seul plaza (u kojoj se održavaju koncerti) i Plaza hotel u kojem treba popiti kafu.

Geongbok palata je bila kraljevska palata, a nalazi se pored Plave kuće (predsjedničke palate) i američke ambasade na glavnom bulevaru Sejong. Palata je iz 14. vijeka, više puta je uništavana i obnavljana, a zatvorena je utorkom.

Hongdai je univerzitetski kraj koji živi 24 sata. Ovde su kafići, klubovi, prodaje se jeftina ulična hrana, a tu su i karaoke barovi od kojih treba posetiti Luksuzni Su i najglamurozniju norae bang (sobu za pevanje).

Kvart Bukon izgleda kao bajka, a u njemu su ulice uske, sve kuće od drveta i prelepo ukrašene. U njima su galerije, kafići i restorani.

Poseta Seulu je nezamisliva bez šopinga, a u Šinsage može da se pronađe sve, pa i gotova hrana u suterenu. Treba probati kimči (začinjeni kiseli kupus), a iznad radnji nalazi se terasa sa lepim pogledom. Posjetite Meongdong kvart sa radnjama i Namdamun pijacu.

Namdemun pijaca radi čitav dan (osim nedjelje) je odlično mjesto da se pazari jeftino – od nakita do igračaka, od garderobe do tehnike.

Seul je samo 50 kilometara udaljen od Demilitarizovane zone, a turisti mogu otići sami vozom (20 dolara) ili sa grupom (40 dolara) i vidjeti najčuvaniju granicu na svijetu.

Treba vidjeti i najprometniji bulevar Sejong koji je dugačak šest kilometara i koji je neprestano pun automobila.

Hrana u Seulu nije skupa i za deset evra može da se večera i u tradicionalnim restoranima. Treba probati kalbi, grilovanu mariniranu teletinu, ali i korejske knedle i pastu koju prave od pasulja.

Preporučujemo vam i sljedeće: