Premijer liga za prenose dobila preko pet milijardi evra

Sport

Engleska Premijer liga objavila je da je prodala pet od sedam paketa za prava na prenose u sezonama od 2019. do 2022. godine i da će televizije BiTi sport i Skaj za prava zajedno platiti 4,5 milijarde funti (5,06 milijardi evra)

Kako prenosi BBC, Skaj sports je kupio prava na prenose 128 utakmica, dok je BT sport kupio 32 utakmice.

Preostala dva paketa će biti prodata najboljem ponuđaču, a ne zna se da li će BT i Skaj konkurisati.

Kao mogući rivali za te pakete se pominju Amazon, Fejsbuk, Netfliks i Tviter, a među onima koji predviđaju njihov ulazak na tržište je i sportski direktor Mančester Junajteda Ed Vudvord.

Amazon je već kupio prava na prenose Otvorenog prvenstva SAD u tenisu na teritoriji Velike Britanije, kao i prava na neke ATP turnire. Fejsbuk je u junu prenosio finalnu utakmicu drugog po značaju svjetskog takmičenja u kriketu, a sarađuje s Foks sportom na strimovanju utakmica fudbalske Lige šampiona.

Inače, kada se posmatraju godišnji iznosi TV ugovora u najvećim evropskim fudbalskim ligama, vidi se da je riječ o ogromnim sumama, što navodi na zaključak da je fudbal veoma isplativa igra. Tako je njemačka Bundes liga prodala TV prava prenosa utakmica za 1,32 milijarde dolara, italijanska Serija A za 1,31 milijardu dolara, španska La Liga za 1,01 milijardu dolara i francuska Liga 1 za 210 miliona dolara.