Maskov život sa jednim dolarom dnevno

Milioneri

Kako bi otkrio da li je dovoljno snalažljiv da postane preduzetnik, Ilon Mask je pokušao da preživi cijeli mjesec sa 30 dolara

Ovaj eksperiment mu je pomogao da pobijedi strah od neuspjeha.

Puno prije nego li je izvršni direktor kompanija SpaceX i Tesla Ilon Mask postao je milijarder, živio je na samo jednom dolaru dnevno. Nije bio siromašan, to je bio njegov način da testira samog sebe i odluči da li može da postane preduzetnik. Jedno je vrijeme jeo je samo pecivo i pomorandže kako bi sveo lične troškove na minimum.

Mask je u jednoj emisiji objasnio svoje ambicije da oblikuje budućnost čovječanstva putem interneta, energetike i istraživanja svemira koje je počeo da razvija kao brucoš.

Dok je bio mlad, planirao je da ode SAD, što je i učinio na svojoj trećoj godini studija. Oduvijek se pitao kako bi bilo kad bi sa dvadeset i nešto godina pokrenuo posao u Americi.

– U Americi je prilično lako živjeti. Nije mi trebalo mnogo. Shvatio sam da bih mogao da živim u nekom jeftinom apartmanu sa svojim kompjuterom i da bi mi to bilo sasvim dovoljno – rekao je Mask.

Izračunao je kako mu je 30 dolara dovoljno da preživi mjesec pa je odlučio da testira svoju teoriju.

Maskovo bogatstvo danas doseže oko 19,6 milijardi dolara.