U Njemačkoj vlasnici 840.000 kompanija traže nasljednike

Svijet

U idućih pet godina 840.000 malih i srednjih njemačkih kompanija u porodičnom vlasništvu suočiće se sa pitanjem ko će naslijediti posao, pokazuje istraživanje banke KfW

Kako se cijela jedna generacija poslijeratnih preduzetnika priprema za odlazak u penziju, više od petine kompanija u porodičnom vlasništvu moraće do 2022. godine biti prodato ili ugašeno.

Naime, u tim kompanijama vlasnici nemaju djece kojoj bi ostavili kompaniju ili su nasljednici premladi. To je rezultat niske stope nataliteta, koja je u Njemačkoj prisutna još od 70-ih godina. Samo u iduće dvije godine 100.000 preduzetnika namjerava otići u penziju, a da još nisu riješili pitanje nasljednika, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema ocjeni glavnog ekonomiste KfW-a, to će iz osnova uzdrmati sektor malog i srednjeg preduzetništva, koji je motor najveće ekonomije Evrope.

Naime, mala i srednja preduzeća zaslužna su za dvije trećine radnih mjesta i trećinu korporativnih prihoda. U DZ banci procjenjuju da će generacijska kriza dodatno povećati ionako veliku glad inostranih rivala za preuzimanjem njemačkih malih i srednjih preduzeća.

Međutim, analiza KfW-a pokazuje kako prodaju razmatra 42 odsto preduzetnika, dok 54 odsto želi kompaniju da ostavi u porodičnom vlasništvu.