Holandski AkzoNobel prodat za 10 milijardi evra

Akvizicije

Holandski hemijski div AkzoNobel odlučio je prodati hemijsko poslovanje američkoj investicionoj grupi Carlyle i singapurskom stabilizacionom fondu GIC za 10,1 milijardu evra

Zaključenje sporazuma očekuje se do kraja godine, a u holandskoj kompaniji tvrde da je taj korak u najboljem interesu AkzoNobela, Specialty Chemicalsa i njihovih akcionara, uključujući zaposlene, vlasnike dionica i kupce.

Prošle su godine iz vodećeg svjetskog proizvođača boja, u čijem su vlasništvu brendovi poput Duluxa i Trimetala, najavili da planiraju odvojiti poslovanje s hemikalijama nakon što su odbacili ponudu za neprijateljsko preuzimanje američkog konkurenta PPG-a.

Sredinom prošle godine PPG je odustao od kupovine nakon što je dostavio tri ponude kojima je vrijednost ciljane kompanije bila procijenjena na 26,9 milijardi evra.

U novembru iz AkzoNobela objavili da odustaju od razgovora o spajanju s američkom kompanijom Axalta budući da se nisu uspjeli dogovoriti.

AkzoNobel je prošle godine ostvario tri posto veće prihode, od 14,6 milijardi evra. Dobit im je potonula 14 posto, na 832 miliona evra.

AkzoNobel osnovan je 1994. godine spajanjem holandske kompanije Akzo i švedskog Nobela. Trenutno zapošljavaju 45.000 radnika i posluju u nekih 80 zemalja širom svijeta.

Carlyle Group pak ima sjedište u Vašingtonu i spada među najveće svjetske grupacije za upravljanje investicionim fondovima. Upravljaju imovinom ukupne vrijednosti 178 milijardi dolara.

Singapurski GIC je stabilizacioni fond kojeg je 1981. godine osnovala singapurska vlada za potrebe upravljanja deviznim rezervama.