Muzej zlata jedinstven u svijetu nalazi se u Bogoti

  • In City
  • 4. April 2018.
  • 317 Views
Muzej zlata jedinstven u svijetu nalazi se u Bogoti

Veliki broj turista posjećuje Muzej zlata (Museo del Oro) u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti, gdje imaju priliku da putuju u zlatnu istoriju te zemlje

U Muzeju zlata, koji je osnovan 1939. godine, nalazi se velika kolekcija zlatnih eksponata koji datiraju iz pretkolumbovog vremena. Mnogi od njih pripadali su Inkama i Majama.

Muzej je jedinstven u svijetu i potrebna su najmanje četiri sata da ga obiđete. Godišnje muzej, u kojem je izloženo 54.000 eksponata, od kojih 34.000 predmeta od zlata, posjeti oko pola miliona turista.

Nalazi se u istorijskom dijelu Bogote. Izložene su maske, oružje, tijare kao i eksponati od drveta, bisera, keramike i kostiju. U muzeju, koji se proteže na nekoliko spratova, pažnju privlači i mumija mlade djevojke koja je ubijena sa 14 godina.

Predstavnica muzeja Ana Maria Gonzales Galvis izjavila je za Anadoliju da muzej podsjeća na istoriju te zemlje.

Cilj je, kako je kazala, posjetiocima pokazati zlato koje je simbolizovalo moć civilizacija na kontinentu. Galvis je istakla da su ovo zlato koristile lokalne vođe. Ona je rekla i da već dugi niz godina radi u muzeju, ali da svaki put kada ga obilazi ima različite poglede na izložene predmete.

Preporučujemo vam i sljedeće: