Svako deseto radno mjesto prošle godine kreirao je turizam

Svako deseto radno mjesto prošle godine kreirao je turizam

Sedmu godinu zaredom globalni rast turizma nadmašio je rast svjetske ekonomije, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetskog turističkog i putničkog veća (WTTC), koje okuplja 150 vodećih turoperatora, hotelijera i prevoznika na svijetu

Podaci WTTC-a za prošlu godinu govore o rastu svjetskog turizma za 4,6 odsto, dok je globalni BDP prošle godine rastao tri odsto.

– Prošla godina bila je najbolja za svjetsku ekonomiju u posljednih deset godina, a snažna lična potrošnja prelila se u turizam i putovanja – komentarisala je najnovije podatke WTTC-a direktorka Gloria Guevara Manzo. Rast prihoda u turizmu prošle godine bio je, prema istom izvoru, najveći od 2011. godine.

U turizmu je, prema WTTC-u, prošle godine otvoreno sedam miliona i 200 hiljada novih radnih mjesta što je svako deseto novootvoreno radno mjesto na svijetu.

Najveći rast na svjetskim tržištima zabilježila je Afrika (8,8 odsto), a iznad pet odsto rasli su i Bliski i Daleki Istok, kao i Indija. Evropske destinacije imale su rast od 4,8 odsto, a ispod tri odsto rasta imale su srednja i sjeverna Amerika, dok je južna Amerika pala za 1,4 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Iako su SAD još uvijek najveća turistička ekonomija s godišnjim prometom od hiljadu i 500 milijardi dolara, WTTC procjenjuje da će Kina, trenutno druga turistička sila svijeta, zbaciti Amerikance s liderske pozicije, odnosno zamijeniti s Amerikancima pozicije. Iz prve tri najveće turističke sile u narednoj deceniji trebala bi, prema istim procjenama, ispasti Njemačka, čiji turistički promet je prošle godine iznosio 395 milijardi dolara. Njemačku bi u velikom turističkom trojstvu trebala da zamijeni Indija.

Podaci WTTC-a govore o snažnom povratku ili oporavku Turske, Tunisa i Egipta na mediteranskom tržištu. Potrošnja stranih turista u Egiptu, izračunali su u Svjetskoj turističkoj i putničkoj organizaciji, prošle godine je bila veća nego u 2016. godini za čak 265 odsto.

Preporučujemo vam i sljedeće: