Svako deseto radno mjesto prošle godine kreirao je turizam

Sedmu godinu zaredom globalni rast turizma nadmašio je rast svjetske ekonomije, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetskog turističkog i putničkog veća (WTTC), koje okuplja 150 vodećih turoperatora, hotelijera i prevoznika na svijetu

Podaci WTTC-a za prošlu godinu govore o rastu svjetskog turizma za 4,6 odsto, dok je globalni BDP prošle godine rastao tri odsto.

– Prošla godina bila je najbolja za svjetsku ekonomiju u posljednih deset godina, a snažna lična potrošnja prelila se u turizam i putovanja – komentarisala je najnovije podatke WTTC-a direktorka Gloria Guevara Manzo. Rast prihoda u turizmu prošle godine bio je, prema istom izvoru, najveći od 2011. godine.

U turizmu je, prema WTTC-u, prošle godine otvoreno sedam miliona i 200 hiljada novih radnih mjesta što je svako deseto novootvoreno radno mjesto na svijetu.

Najveći rast na svjetskim tržištima zabilježila je Afrika (8,8 odsto), a iznad pet odsto rasli su i Bliski i Daleki Istok, kao i Indija. Evropske destinacije imale su rast od 4,8 odsto, a ispod tri odsto rasta imale su srednja i sjeverna Amerika, dok je južna Amerika pala za 1,4 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Iako su SAD još uvijek najveća turistička ekonomija s godišnjim prometom od hiljadu i 500 milijardi dolara, WTTC procjenjuje da će Kina, trenutno druga turistička sila svijeta, zbaciti Amerikance s liderske pozicije, odnosno zamijeniti s Amerikancima pozicije. Iz prve tri najveće turističke sile u narednoj deceniji trebala bi, prema istim procjenama, ispasti Njemačka, čiji turistički promet je prošle godine iznosio 395 milijardi dolara. Njemačku bi u velikom turističkom trojstvu trebala da zamijeni Indija.

Podaci WTTC-a govore o snažnom povratku ili oporavku Turske, Tunisa i Egipta na mediteranskom tržištu. Potrošnja stranih turista u Egiptu, izračunali su u Svjetskoj turističkoj i putničkoj organizaciji, prošle godine je bila veća nego u 2016. godini za čak 265 odsto.