Mančester junajted vrijedan 3,25 mlrd evra

Ukupna vrijednost 32 najveća evropska kluba porasla je za devet odsto, na 32,5 milijardi evra

Prema Procjena vrijednosti fudbalskih klubova, Mančester junajted je zadržao vodeći poziciju i ove godine u Evropi, a njegova vrijednost je čak 3,25 milijardi evra. Pri tom su im samo troškovi za zaposlene preko 400 miliona evra i ima najveći platni spisak u svjetskom fudbalu. Klub je osnovan 1878. pod imenom Fudbalski klub Njuton hit LJR, a osnovali su ga radnici željeznice u Njuton heltu. Danas je najtrofejni klub u Engleskoj, od kako se igra Premijer liga. Titulu šampiona Engleske je osvajao 20 puta, FA Kup 12 puta, liga kup pet puta, engleski superkup 21 puta, Ligu šampiona tri puta, a po jednom kup pobjednika kupova, Ligu Evrope, evropski superkup, interkontinentalni kup i svjetsko klupsko prvenstvo. Njihov stadion Old Traford ima kapacitet od 76.212 sjedećih mjesta.

Španski kraljevski klub, Real Madrid, koji se našao odmah iza Junajteda, procijenjen je na 2,92 milijarde evra. Na trećem mjestu je Barselona, čija je vrijednost 2,78 milijardi evra. Slede Bajern Minhen (2,55 milijardi evra), Mančester siti (2,16), Arsenal (2,1) i Čelsi (1,76).

Finalista Lige šampiona Liverpul je na osmom mjestu sa procjenom vrijednosti od 1,58 milijardi evra, ispred Juventusa (1,3) i Totenhema (1,29) koji je postigao najveći rast u odnosu na raniji period, čak 27 odsto.

Pri procjeni vrijednosti klubova uzimana je prije svega profitabilnost, prihodi od TV prava, popularnost, sportski potencijal, vrijednost stadiona kao i vrijednost ostale imovine.

Sergej Milinković Savić preskup za Junajted

Odavno Mančester junajted ima pik na najtraženijeg srpskog fudbalera, Sergeja Milinković Savića (23). Žoze Murinjo vidi vezistu Lacija (ex Vojvodina) kao idealno rješenje i dao je instrukcije za pregovore o njegovom dolasku na Old Traford. Ali, kako Gardijan, pregovori su zastali jer je Lacio odredio cijenu od čak 100 miliona evra.