Uber ‘ojačao’ 14 milijardi dolara

Uber ‘ojačao’ 14 milijardi dolara

Vrijednost Ubera za godinu dana skočila je za 14 milijardi dolara bruto. Tržišna kapitalizacija američke kompanije narasla je na 62 milijarde dolara i veća je za 30 posto u odnosu na posljednju prodaju dionica, u januaru ove godine

Tri sadašnja i buduća investitora (Coatue Management, Altimeter Capital i TPG) ovih dana su, naime, izrazili želju da kupe do 600 miliona dolara vrijedan udio u Uberu.

Dionicu Ubera vrednuju na 40 dolara. Kad je Softbank kupio 15-procentni udio u Uberu u januaru je platio za njega 33 dolara po dionici.

Ova valuacija dolazi nekoliko dana nakon što je komopanija objavila vrlo dobre poslovne rezultate. Uber je u prvom kvartalu povećao prihode 55 odsto, a gubitak je smanjen za 49 posto. Smanjili su rashode, a najviše novca su zaradili prodajom svog jugoistočnog poslovanja konkurentu Grab i udruživanju s Yandex Taxijem u Rusiji.

Analitičari su uglavnom složni kako je vrijednost kompanije bitno narasla, najviše zbog povećanja vrijednosti dionica i većeg broja prodatih dionica generalno.

Kako je Uber privatna kompanija, mnoge je iznenadilo što je objavio svoje finansijske rezultate. Analitičari smatraju da je riječ o pripremama za izlazak na berzu iduće godine.

Preporučujemo vam i sljedeće: