Kineski telefon dogodine prvi na svjetskom tržištu?

Mobilni

Najveći proizvođač telefona iz Kine objavio je planove da postane broj jedan na svjetskom tržištu već do kraja 2019. godine

Epl je pao u drugom tromjesečju 2018. godine, jer je Huavej značajno unaprijedio prodaju svojih modela i sad je drugi najveći proizvođač telefona na svijetu.

U prvoj polovini je prodao preko 95 miliona telefona, a prvobitan plan je bio da se proda ukupno 180 miliona telefona za cijelu godinu. S obzirom na to da stiže Mate 20/Mate 20 Pro model i slijedi dio godine kad se prodaje najviše telefona, Huavej je podigao prognozu na najmanje 200 miliona prodatih telefona u 2018. godini. To je i dalje manje nego što Samsung prodaje godišnje, ali kompanija je sebi postavila ambiciozan cilj – da pretekne južnokorejskog giganta do kraja 2019. godine.

Huavej to namjerava da ostvari daljom dobrom prodajom Y, P i Mate serije, ali i dolaskom drugih serija, kakve su eventualno savitljivi telefon, ali i prvi 5G telefoni, koje kineska kompanija planira za početak 2019. godine.

Tokom prve polovine 2018. godine Huavej je bio najpopularniji proizvođač u Kini i jedini koji je ostvario rast od skoro 30 odsto, a prodaja u Evropi je porasla za čak 73 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Huavej sve ovo ostvaruje bez najvećeg svjetskog tržišta pametnih telefona – američkog, gdje je gotovo, pa zabranjena prodaja Huawei telefona.