2019. je godina električnih automobila: Ovi modeli dolaze na tržište

Godina 2019. biće u znaku električnih automobila: 133 novih modela biće lasirano širom svijeta, računajući hibridne automobile i plug-in hibride, pokazuje istraživanje konsultantske kuće McKinsey

Tržište električnih automobila je dinamično, a osim velikih proizvođača automobila iz Njemačke i velikog broja azijskih proizvođača, javljaju se i brojna vozila start-up kompanija.

Ovo je naročito primjetno u segmentu sportskih automobila. Sa Taycanom (ranije Mission E) u 2019. godini ne dolazi samo dugoočekivani prvi potpuno električni Porsche na tržište, nego stižu i modeli novih konkurenata, kao što su Fisker E-Motion ili Alcraft GT.

U rastućem SUV segmentu, velike kompanije počinju da ulažu na svojoj teritoriji. Uz Mercedes EQC kao prvi električni automobil iz Daimlera, Audi će ponuditi prvi čisti električni automobil iz Ingolstadta e-tron, a Bentley Bentayga hibrid donosi prvi britanski hibridni model na tržištu.

U srednjoj i kompaktnoj klasi Tesla još jednom nadmašuje velike tradicionalne proizvođače. Što se tiče performansi, komfora i dizajna, niko neće brzo prestići model 3 kalifornijske kompanije. Nakon što najava VW Golfa 8 s hibridnim modulom djeluje gotovo kao priznanje poraza, Seat Leon IV španske podružnice VW-a dolazi samo kao plug-in hibrid. Na kraju je kompanija iz Volfsburg ponudila potpuno električni e-Golf. Međutim, početni projekti kao što su Sono Motors iz Minhena sa solarnim pogonom biće daleko ambiciozniji u 2019.

Čak i u segmentu malih automobila, proizvođači automobila žele da se suprotstavljaju velikima. Profesor proizvodnog inženjerstva u RWTH Aachen, Gunther Schuh, nudi na tržištu e.Go Life električni automobil za manje od 16.000 evra, a švajcarski proizvođač skutera Micro Mobility Systems pojavljuje se sa potpuno električnim subkompakt automobilom Microlino za oko 12.000 evra. Škoda sa modelom Citigo E, Renault sa drugim izdanjem Zoe ili Kia sa modelom e-Soul pokazuju da i etablirani proizvođači automobila imaju brojne ponude za male automobile na tržištu, izvještava Indikator.ba.