Naučnik tvrdi: Odlazak na posao pre 10 ujutro je vid „moderne torture“

LIFE

Oksfordski naučnik Pol Keli (Paul Kelley) skrenuo je pažnju javnosti na problem koji utiče na mnoge od nas.

Ovaj psiholog ispitivao je vidove oblike moderne torture i otkrio da je buđenje i odlazak na posao prije 10 sati ujutro jedan od najuobičajenijih, prenosi sajt Mistikal Raven.

On je objasnio da svako ima svoj tjelesni sat koji je već „programiran“ i ne može da se promijeni. Dakle, ako prisiljavamo sebe da se svakoga dana probudimo prije nego što su naši organi, a prije svega mozak, spremni na to, onda se borimo sa prirodnim satom i to može imati dosta odloženih efekata na naše zdravlje.

Naučnik tvrdi da je nedostatak spavanja globalni problem i da na njega treba ukazati prije nego što postane ozbiljna opasnost po zdravlje. Objašnjava da buđenje prije 10 sati može izazvati poremećaje sna i tako dovesti do emotivnog i tjelesnog stresa.

Svoju teoriju testirao je i u jednoj britanskoj školi gdje je početak časova pomjeren sa 8.30 na 10.00 sati. Posle određenog vremena u ovoj školi popravljeno je prisustvo đaka na časovima kao i njihova produktivnost, a to se odrazilo i na njihove ocjene.

Britanski naučnik zaključuje da kada bismo slušali naš tjelesni sat i budili se prirodno, a ne uz pomoć alarma, to bi bilo mnogo produktivnije i svi bismo bili srećniji.