Dojče bank izgubila 16 milijardi samo na jednoj transakciji Vorena Bafeta

Banke

Njemački zajmodavac Dojče Bank izgubio je 1,6 milijardi dolara u samo jednoj transakciji obveznicama, koja je uključivala osiguranje od  Berkšir Hatveja (Berkshire Hathawaya) u vlasništvu Vorena Bafeta, objavio je Vol Strit Žurnal.

Banka je 2007. kupila portfelj municipalnih obveznica (dugoročna, kakve u SAD-u izdaju lokalne vlasti) u iznosu od 7,8 milijardi dolara, navelo se u izvještajuu. Potom je Dojče Bank kupio i zadatu zaštitu na obveznice (osiguranje od bankrota) od Berkšira sljedeće godine, plaćajući ju 140 miliona dolara.

Tokom decenije od kupovine obveznica, menadžeri Dojče Banka odgađali su priznavanje gubitaka od trgovine, što je izazvalo burnu raspravu između izvršnih direktora i revizora banke, izvijestio je Vol Strit Žurnal.

Trgovanje je postalo teret za firmu koja je na kraju odlučila prodati obveznice uz gubitak i otpisala osiguranje kod Berkšira, priznajući gubitak od 1,6 milijardi dolara u 2016. godini.

Direktori banke do prošle su godine raspravljali o tome je li trebalo prepraviti izvještaj o prethodnoj zaradi na temelju loše spomenute trgovine. Na kraju su odlučili da to ne naprave.

„Ova transakcija se odmotala u 2016. kao dio zatvaranja naše jedinice neosnovnih djelatnosti. Spoljni advokati i revizori pregledali su transakciju i potvrdili da je ona u skladu s računovodstvenim standardima i praksom“, izjavio je u vezi slučaja glasnogovornik banke.