Dodjela oskara 91. put: Najbolji film Zelena knjiga

  • In Film
  • 25. February 2019.
  • 75 Views
Dodjela oskara 91. put: Najbolji film Zelena knjiga

Na 91. dodjeli nagrada Američke filmske akademije najviše statueta Oskara otišlo je filmu “Boemska rapsodija”, koji je od pet nominacija nagrađen u četiri kategorije. Za najbolji film proglašeno je ostvarenje Zelena knjiga (“Green book”)!

Rami Malek osvojio je nagradu za glavnog glumca u filmu “Boemska rapsodija”, a Olivija Kolman za glavnu glumicu u filmu “Miljenica”.

Lady Gaga ovjenčala se zlatnom statuetom za originalnu pjesmu “Shallow” iz filma “Zvijezda je rođena”, ali joj je izmakao Oskar za sporednu žensku ulogu koji je otišao Redžini King za film “If Beale street could talk”.

Maheršala Ali nagrađen je za sporednu ulogu u filmu “Green book”, a “Roma” je osvojio Oskara za najbolji strani film i režiju (Alfonso Kuaron), kao i fotografiju.

Film “Vice” nagrađen je za šminku, “Crni panter” za kostim, scenografiju i originalnu muziku, “Boemska rapsodija” za montažu, montažu i miks zvuka,  a “Prvi čovek” za vizualne efekte.

U kategoriji dokumentaraca, nagrađeni su “Free solo (dugometražni) i “Period. End of sentence” (kratkometražni).

Najbolji crtać je “Spajdermen: U Spajderverzumu”, adaptirani scenario “BlacKKKlansman”, a originalni scenario “Green book”.

 

Preporučujemo vam i sljedeće: