Izabran telefon godine uprkos lobiranju Amerike

Mobilni

GSMA Asocijacija dodijelila je na najvećem sajmu mobilne telefonije u Barseloni, MWC 2019, nagrade za najbolje uređaje, servise i usluge. Kompaniji Huawei trijumfovala u najviše kategorija, uprkos pritiscima SAD.

MWC sajam u Barseloni ove godine protiče u 5G promociji i lobiranju SAD na svim poljima, kako bi se Huawei kompanija izbacila iz planova implementacije 5G mreža širom svijeta. SAD su prethodno „protjerale“ Huawei telefone sa svog tržišta, ostavljajući ih dostupnim tek u nekoliko onlajn prodavnica. Pritisci su tokom vremena rasli, a neke zemlje postupile su po savjetu SAD da ne koriste Huawei opremu u svojim 5G mrežama.

Uprkos naporima američkih službenika, o kojima sa Sajma izvještavaju i američki mediji, GSMA asocijacija, koju čini nekoliko desetina stručnjaka iz raznih oblasti telekomunikacija, uključujući operatere i države učesnice Sajma, očigledno je ostala imuna na lobiranje i dodijelila je kompaniji Huawei najviše nagrada – pet.

Huawei Mate 20 Pro je telefon godine i to je najvažnija nagrada, koju dodjeljuje odbor stručnih sudija, koji su svoju odluku obrazložili saopštenjem: “Neprikosnoveni pobjednik našeg odbora vodećih stručnjaka industrije, sa fantastičnim kamerama, stabilizacijom i autonomijom baterije. To su samo neke od mnogih opcija, koje predstavljaju pravo svjedočanstvo svega što kompanija čini da postane vodeći smartfon igrač“.

Nominovani telefoni su bili još Apple iPhone XS Max, Google Pixel 3, OnePlus 6T i Samsung Galaxy Note 9.

Huawei je dobio nagrade i u kategorijama Najbolji tehnološki proboj, Najbolji servis operatora za korisnike, Najbolja inovativnost za automatizaciju i Najbolja mobilna inovacija za pametne gradove.

Samsung je dobio nagradu za najbolji nosivi uređaj – Samsung Galaxy Watch.

Nokia je dobila nagradu za 5G mežu.

Fortnite igra je proglašena za Najbolji sadržaj i medijsku inovaciju.