ECB postaje konkurencija kompanijama za platne kartice

Eurozona

Evropska komisija (EK) razmatra nova pravila kako bi ubrzala uvođenje novog platnog sistema, koji je prošle godine lansirala Evropska centralna banka (ECB) kao direktnog konkurenta kompanijama za platne kartice i tehnološkim gigantima, kazao je potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis, navodi Reuters.

Sistem ECB-a, nazvan “TARGET Instant Payment Settlement” (TIPS), omogućiće ljudima i kompanijama u Evropi plaćanje u eurima za sekundu bez obzira na radno vrijeme njihovih banaka. Sistem se smatra direktnim izazovom za američke kompanije kao što su PayPal, Google, Facebook i Amazon, kineski Alibaba i Tencent, koji trenutno imaju dominantan položaj u tim uslugama u Evropi.

Dok evropske banke trenutno zadržavaju pristup sistemu, Evropska komisija istražuje moguće mjere za ubrzavanje njegove upotrebe.

“Razmatramo hoće li postojati potreba za snažnijim regulatornim poticajem za ubrzanje procesa”, izjavio je u utorak ministar finansija Valdis Dombrovskis, koji je odgovoran za pitanja vezana za euro i socijalni dijalog, finansijsku stabilnost, finansijske usluge i tržišta kapitala Unije.

Naglasio je kako sistem ECB-a ima potencijal da potkopa postojeća rješenja plaćanja, uključujući kartice, barem što se tiče plaćanja u eurima.

Američke kompanije “Visa” i “Mastercard” trenutno dominiraju kartičnim tržištem u Evropi.

“Već nekoliko godina želimo da Evropa uspostavi nove globalne standarde plaćanja“, rekao je Dombrovskis.