Njemačka 58 milijardi eura u plusu, a na rubu recesije

Svijet

Nakon niza upozorenja za njemačku ekonomiju, tamošnja vlada konačno je objavila dobru vijest. Ukupan budžetski višak iznosi čak 58 milijardi eura ili 1,7% BDP-a. Što je najbolji rezultat od ujedinjenja Njemačke

Ovo je već peta godina zaredom u kome njemačka ekonomija bilježi suficit, ali nikada i ovoliki. Ovome se može dodati i to da Njemačka ima najveći suficit tekućeg bilansa plaćanja na svijetu od 294 milijarde dolara, čak 121 milijardu više od Japana, koji je prati. Ta mjera bilježi uvoz i izvoz robe, usluga i investicija.

– Budžetski višak nastaje zbog izvoza te eura i Evropske unije, dva mehanizma kojima se Njemačka koristi upravo kako bi osnažila svoj izvoz. Veći izvoz, uz iste poreske stope, znači više novca u budžetu – smatra ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

S druge strane, njemačka ekonomija pala je 0,2% u trećem kvartalu 2018. i stagnirala na 0,0% u četvrtom, što znači da je jedva izbjegla recesiju koja nastupa kada neka ekonomija padne dva kvartala zaredom.

Njemačka vlada razumije da se budžet bolje punio i slabije praznio od očekivanog i da bi efekti stagnacije mogli uskoro da udare na nju. Tako je već na početku ove godine ministar financija rekao da su debele godine gotove.

– Dobra vremena u kojima država ubire više poreza nego što se očekuje bliže se kraju.

Ipak, stagnacija njemačke ekonomije, koja radi uz punu zaposlenost, (nezaposlenost je oko 4%) i iskorištene kapacitete nije toliko alarmantna, jer radnici ne ostaju bez posla. Čak, Njemačka ima potrebu za još oko 3,5 miliona radnika