Kina: SAD koristi dvostruke standarde

Svijet

 Kina je optužila Sjedinjene Američke Države da koriste dvostruke standarde. Iz Pekinga odbacuju mogućnost da kineski zakon omogućava da telekomunikacioni gigant Huavei Tehnoloži narušava bezbijednost informacija drugih zemalja.

Portparol kineske vlade Džang Jesui osvnuo se na optužbe Vašingtona da telekomunikacioni gigant Huavei Tehnoloži predstavlja prijetnju za druge zemlje zbog kineskog zakona i naveo da su američki zvaničnici kineski zakon o nacionalnoj bezbijednosti izvukli iz konteksta “varajući o tzv. bezbjednosnim rizicima” vezanim sa kineskim kompanijama.

“Ovakvo ponašanje je mješanje u ekonomske aktivnosti političkim sredstvima i protiv je pravila Svjetske trgovinske organizacije. On remeti poredak međunarodnog tržišta koji je izgrađen na fer konkurenciji”, rekao je Džang novinarima.

Prema njegovim riječima to je tipičan slučaj dvostrukih standarda koji nije ni fer ni etički.

Džangov komentar uslijedio neposredno pred godišnje zasjedanje kineskog parlamenta, u svjetlu pokretanja procesa od strane finansijske direktorke Huavei Meng Vandžu, uhapšene u Kanadi na zahtjev SAD.

I portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Lu Kang optužio je takodje Kanadu i Sjedinjene Američke Države da ugrožavaju sporazum o međusobnoj ekstradiciji i ponovio zahtjev Pekinga da Vašington povuče optužbe protiv finansijske direktorke Huavei Tehnolodži.

Kina poziva Kanadu da odmah oslobodi Meng i omogući joj bezbjedan povratak u Kinu obezbjeđujući joj legitimna i opravdana prava i interese, rekao je Lu na redovnom brifingu za novinare.

Lu je dodao da je Kina ispunila svoju obavezu pristupa kanadskim diplomatama Majku Kovrig i Majklu Spavoru, uhapšenim u Kini i osumnjičenim za umješanost u aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu bezbijednost.

Advokati Meng, koja se nalazi u svom domu u Vankuveru poslije puštanja na slobodu uz kauciju, izjavili su juče da Kineskinja tuži kanadsku vladu, njenu graničnu službu i nacionalnu policiju, pod navodom da je pritvorena, pretresena i ispitivana prije nego što joj je rečeno da je uhapšena.

SAD traži izučenje Meng od Kanade pod optužbom da je obmanula banke o poslovanju kompanije s Iranom.

Meng je hapšenja 1. decembra prošle godine, a kompanija Huavei takođe se suočava sa optužbama u SAD-u vezanim za navodnu krađu tehnologije.