Rumunija odustaje od “poreza na pohlepu” za banke

Svijet

Rumunsko ministarstvo finansija revidiralo je kontroverzni porez na banke, tzv. ‘porez na pohlepu’, saopštila je globalna rejting agencija Standard & Poor’s Global Ratings u pismu objavljenom u ponedjeljak.

Ministarstvo finansija Rumije planira da revidira porez na imovinu banaka, koji je izračunavan na temelju tromjesečne i šestomjesečne rumunske međubankarske kamatne stope (ROBOR), uz fiksnu godišnju naknadu koja se primjenjuje samo na određene kategorije imovine, objavio je u pismu na društvenim medijima zastupnik rumunske opozicije.

Nadalje, porez će biti revidiran nadolje, uzimajući u obzir marže koje proizlaze iz razlike između kamatne stope na privučene depozite i zajmova odobrenih u lejima, navodi se u dokumentu.

Fiskalni remont u velikoj mjeri kritikovali su bankarska industrija, Evropska centralna banka, Evropska komisija, opozicione stranke i predsjednik države.

U subotu ujutro, ekonomski savjetnik premijera Darijus Valkov izjavio je lokalnoj TV stanici Antena 3 da je Ministarstvo finansija poslalo pismo S&P tražeći da se rumunski outlook ne promijeni na negativan, budući da je zemlji potrebno još vremena za odobrenje budžeta za 2019. godinu i procijene učinka planirane poreske reforme.

S&P Global Ratings je saopštio kako je prihvatio zahtjev Rumunije za žalbu na svoje izglede za kreditni rejting, istovremeno potvrđujući svoju ocjenu na BBB- / A-3.

“Kao posljedica toga, odstupićemo od našeg kalendara o državnim, regionalnim i lokalnim vladinim datumima objavljivanja rejting publikacije za 2019. godinu radi rješavanje žalbe. Planiramo to riješiti u roku od dvije sedmice”, navodi se u saopštenju S&P Global.

Ocjene za Rumuniju i dalje su poduprte njenim umjerenim vanjskim nivoima privatnog i javnog duga, i još uvijek dobrim izgledima rasta, ističu u S&P-u.