Hrvatska prinuđena da snizi cijene ljetovanja

Travel

Turističkih rezervacija za Hrvatsku na stranim tržištima u februaru za cijelu 2019. godinu bilo je manje od očekivanih, zbog usporene ili smanjene tražnje, ali i povećanja ponude konkurentnih kapaciteta u drugim zemljama Sredozemlja.

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj privrednoj komori i predsjednik uprave turističke kompanije Uniline Boris Žgomba kaže da informacije o smanjenom broju reyervacija u ovo doba godine dobija po gotovo svim „kanalima“ i od brojnih domaćih i stranih partnera s kojima radi.

„Došlo je do smanjenja inostrane potražnje, što se moglo vidjeti već i u prošlonedeljnon ljetnjem špicu, kada je bilo praznih kapaciteta. Tada je već bilo jasno da dinamična hiperpotražnja koju smo imali od 2016. do 2018. neće trajati zauvijek. Siguran sam da su mnogi u hrvatskom turističkom sektoru toga svjesni i rade na prilagođavanju, a koji nisu, bolje da što prije postanu ako se žele baviti turizmom“, rekao je Žgomba za Hinu.

Manja trenutna tražnja i za domaće, i strane putničke agencije, kao i za tur-operatere znači i da će morati investirati u dodatne marketinške i promotivne aktivnosti kako bi popunili programe i to praktično odmah, jer oni u Hrvatskoj odrađuju oko 70 posto ukupnog pred i postsezonskog turističkog prometa, od čega uveliko zavise i njihovi ukupni godišnji poslovni rezultati.

Žgomba ističe da se takvi trendovi ne odnose samo na Hrvatsku, nego i na brojne druge destinacije u svijetu, a uzroke vidi u povećanju ponude kapaciteta na Mediteranu, njihovim intenzivnijim marketinškim naporima praćenim značajnijim cjenovnim pogodnostima, kao i dijelom i u najavama recesije u nekim evropskim zemljama, pa se iz Evrope tražnja za kratkim i dužim odmorima više preusmjerava na druge destinacije poput Turske, Grčke, na sjevernoafričke zemlje, te prema vlastitim zemljama.

On, takođe, kaže da će se pokazati koliko je bilo opravdano povećanje cijena u hrvatskom turizmu na „krilima“ hipertražnje, pa stoga očekuje da bi u dogledno vrijeme moglo doći do izvjesnih pojeftinjenja, prenosi SEEbiz.