Raiffeisen, Citigroup i Deutsche Bank učestvovale u pranju ruskog novca?

Banke

Grupa evropskih banaka, uključujući austrijski Raiffeisen Bank International i Deutsche Bank, posredovala je u operacijama pranja novca iz Rusije, pokazuje izvještaj grupe evropskih medija OCCRP.

Projekat izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) temelji svoj izvještaj “Trojkina perionica” (The Troika Laundromat” – po imenu ruske banke, glavnog aktera u tim operacijama) na dokumentima insajdera s detaljima transakcija ukupne vrijednosti veće od 470 milijardi dolara, prebačenih u ukupno 1,3 miliona transfera iz 233.000 kompanija.

Izvorna tačka transakcija bio je Troika Dialog, nekada najveća ruska privatna investiciona banka, a novac se naknadno usmjeravao preko litvanskih banaka do onih u Holandiji, Austriji, Njemačkoj i nekim drugim zemljama.

Fiktivna kompanija u centru tih operacija omogućila je Troiki da u periodu od 2006. do početka 2013. ubaci u sistem 4,6 milijardi dolara te da iz njega izvuče 4,8 milijardi dolara, tvrdi se u izvještaju OCCRP-a.

Pomoć u tim transakcijama pružile su i velike zapadne banke, uključujući Raiffeisen i Deutsche Bank, kao i američki Citigroup, navodi se u izvještaju.

Kancelarija austrijskog državnog tužioca istražuje navode o pranju novca nakon što su dobili pritužbu protiv neimenovanih aktera, kazala je portparolka na pitanja o izvještaju.

Iz Raiffeisen Bank Internationala (RBI) saopštili su da im nijesu “poznate konkretne tvrdnje i da nemaju daljnjih informacija o sadržaju pritužbe”.

“RBI vrlo ozbiljno shvata navode u medijima i provodi internu istragu”, navodi se u saopštenju banke, dostavljenom e-mailom.

U američkom Citigroupu nijesu željeli da komentarišu izvještaj.

Iz Deutsche Banka su saopštili da uvijek sarađuju vlastima i da neće komentarisati konkretne transakcije s drugim bankama.

“Prvi i najvažniji zadatak primarne banke je provjeriti klijenta. Kao banka-zastupnik, mi imamo tek ograničeni pristup informacijama o klijentima primarne banke”, kazao je portparol Deutsche Banka.

Holandski časopis de Groene Amsterdammer, sastavni dio grupe istraživačkih novinara OCCRT, tvrdi da su holandske banke ING, ABN Amro i Rabobank omogućili nezakonite isplate u vrijednosti nekoliko stotina miliona eura.

Iz ABN Amroa, u većinskom vlasništvu države, saopštili su da su intenzivirali nastojanja na suzbijanju pranja novca i ostalih kriminalnih aktivnosti. Tvrde da se izvještaj ne odnosi na njihovo aktuelno poslovanje.

U ING-u nijesu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom. U septembru prošle godine platili su 900 miliona dolara kazne zbog višegodišnjih propusta u kontroli računa.

Rabobank je u septembru takođe kažnjen, s milion dolara, zbog propusta u sprečavanju pranja novca. Danas su poručili da neće komentarisati konkretne transakcije, tvrdeći da poštuju međunarodne propise o sprečavanju pranja novca.

U ruskom Sberbanku, koji je 2011. kupio Troika Dialog, tvrde da nijesu učestvovali u tim transakcijama.

“Činjenice izložene u članku nemaju niti su ikada imale ikakve veze sa Sberbankom”, izjavila je portparolka ruske banke.

“Kompanije iz grupe Sberbank nijesu učestvovale u pomoći tim operacijama”, kazala je.

Reuters navodi da nije uspio potvrditi nijedan detalj iz OCCRP-ova izvještaja.