Wall Street u crvenom četvrti dan zaredom

Berza

Na Wall Streetu su indeksi pali četvrti dan zaredom, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) poručila da će odložiti povećanje kamata, što je izazvalo zabrinutosti u vezi rasta globalne ekonomije.

Dow Jones oslabio je 200 bodova ili 0,78 posto, na 25.473 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 posto, na 2.748 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 7.421 bod.

Nakon redovne sjednice čelnici ECB-a poručili su da će rekordno niske kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim nivoima barem još do kraja ove godine, a da će bankama ponuditi nove dugoročne, jeftine kredite kako bi se podstaklo kreditiranje.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je 9,7 posto, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, kao i porukama iz američke centralne banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamatnih stopa.

Time je S&P 500 nadoknadio veći dio gubitaka od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, trzavica između Washingtona i Pekinga te povećanja kamata Feda u četiri navrata tokom prošle godine.

No, posljednjih dana nema novih značajnijih vijesti koje bi mogle podstakli tržište pa se trguje oprezno.

Uz to, ulagače zabrinjava usporavanje rasta globalne ekonomije, što će uticati na zarade kompanija.

Početkom godine u anketi Reutersa analitičari su očekivali rast zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom ovogodišnjem kvartalu za 5,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok sada očekuju pad od oko 1 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 posto, na 7.157 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,60 posto, na 11.517 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 5.267 bodova.