Intesa Sanpaolo ulazi u sektor zdravstvene njege

Investicije

Kao odgovor na rastuću potrebu za medicinskom njegom italijanske populacije, Intesa Sanpaolo grupa lansirala je XME Salute kako bi svojim klijentima ponudila digitalnu uslugu koja brzo i jednostavno upravlja rezervacijama medicinskih pregleda, a istovremeno pruža značajne popuste na zdravstvene usluge.

Inicijativu je razvila kompanija Intesa Sanpaolo Smart Care, grupna tvrtka koja razvija digitalne usluge u području mobilnosti, zdravlja i doma, u saradnji s Previedical, vodećom italijanskom mrežom odobrenih zdravstvenih ustanova i ljekara, koje koriste zdravstveni fondovi i osiguravajuća društva, uključujući i dopunski zdravstveni fond za zaposlene Intesa Sanpaolo.

Italijanska donaćinstva su 2018. godine plaćala oko 150 miliona medicinskih usluga iz vlastitih džepova, s prosjekom od 3,4 usluge po osobi. Od 2013. do 2017. privatni izdaci za zdravstvo porasli su za 9,6%. U 2018. godini dostigli su 40 milijardi eura, uz prosječnu cijenu po osobi od 655 eura.

Procjenjuje se da je prosječno vrijeme čekanja za termin zdravstvene zaštite u javnom sektoru 54,5 dana. U privatnom sektoru je to prosječno 5,7 dana, zbog čega se sve veći broj ljudi odlučuje za korištenje ove usluge.