EU vidi rizike od pranja novca zbog visokog udjela stranih depozita

Svijet

Visok udio stranih depozita mogao bi biti pokazatelj rizika pranja novca i trebao bi se smanjiti u državama koje ih ne prate na odgovarajući način, rekli su funkcioneri Evropske unije, budući da se blok bori s nizom finansijskih skandala u svojim bankama.

Takozvani nerezidentni depoziti bili su vrlo visoki u zemljama poput Latvije, Malte ili Kipra koje su bile najviše izložene nedavnim optužbama za pranje novca. Spustili su se nakon što su počele kaznene istrage, pokazuju podaci Evropske centralne banke.

Evropske države trebale bi pratiti tokove stranih depozita, izjavio je povjerenik za finansijske usluge Valdis Dombrovskis.

“Ako ti mehanizmi praćenja nisu dovoljno jaki, jedan od načina za rješavanje toga je smanjenje udjela depozita nerezidenata, tako da se smanje novčani tokovi”, rekao je bivši premijer Latvije Dombrovskis.

Latvijske vlasti bile su među najglasnijima u Evropi u upozoravanju na rizike koje predstavljaju strani depoziti, nakon optužbi da su se bavile nedopuštenim transakcijama ruskog novca rušenjem ABLV, tada treće najveće baltičke banke.

Nakon skandala, Riga je odredila prag od 5 posto za strane depozite, koji su bili dosegli oko polovice svih depozita u bankama ubrzo nakon što je Latvija 2014. ušla u euro.

Većina zemalja eurozone smanjila je svoj udio stranih depozita u drugoj polovici prošle godine, s tim da je trend započeo odmah nakon što su tužitelji u julu otvorili istragu protiv Danske bank zbog navodnog pranja novca u svom estonskom ogranku – koji je u centru jednog od najvećih skandala sa pranjem novca.

Devizni depoziti u bankama u eurozoni pali su u decembru na 1,1 triliona eura (939,4 milijarde funti), što je pad od 12 posto u odnosu na juni.

U Luksemburgu, Irskoj, Finskoj i Portugalu inostrani depoziti su se povećali. Veliko vojvodstvo ima najveći udio u eurozoni, s više od 17 posto depozita u bankama koje pripadaju kompanijama ili pojedincima s prebivalištima izvan bloka – 63 milijarde eura, što je oko polovina od iznosa depozita čuvanih u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji eurozone.