Spremna zamjena za Android!

Mobilni

Da je Huawei spremio alternativu Android operativnom sistemu pisalo se i ranije. Ali sad je kompanija iz Kine to i zvanično potvrdila.

“Spremili smo sopstveni operativni sistem, ako se ispostavi da više nismo u prilici da koristimo aktuelne operativne sisteme – bićemo spremni i imamo plan B“, rekao je Ričard Ju, direktor Huawei kompanije.

O tome da bi Huawei mogao da izgubi licencirani Android OS, a sa njim i pristup zvaničnoj Play Storeprodavnici kompanije Google pisalo se i nakon što su SAD pooštrile svoje napade na kinesku kompaniju zbog navodne industrijske špijunaže, navodeći da bi moglo da dođe do zabrane korišćenja američkih komponenti u Huawei telefonima i da bi američkim kompanijama moglo da bude zabranjeno da izvoze svoje proizvode ili da sarađuju sa Huawei kompanijom.

Prema kineskim IT medijima Huawei već sedam godina radi na alternativnom operativnom sistemu za pametne uređaje. Ričard Ju je, u istoj izjavi, napomenuo i da će Huawei nastaviti da koristi Google i Microsoft operativne sisteme, ali i da neće nimalo oklijevati da ih zamijeni, ukoliko do problema s licenciranjem i upotrebom bilo kojeg od ovih operativnih sistema dođe.

Ipak, prema izvorima PhoneArena sajta, Huawei ne želi još uvijek da koristi Plan B i nastaviće da upotrebljava Android i Windows sve do trenutka u kojem bi to, eventualno morao da prestane.

Ono što ohrabruje, Huawei je već napravio korak ka osamostaljivanju i umjesto Wear Google OS-a za pametne satove, za sat Huawei Watch GT odabrao je sopstveni OS Lite. Ovo je Huawei Watch GT-uomogućilo da mu baterija traje čak dvije nedelje ili duže, ukoliko monitor srca i GPS ne rade non-stop, ali mu je onemogućilo korišćenje aplikacija.

Tokom vremena svjedoci smo da Huawei konstantno unapređuje softver OS Lite-a za sat i da sa svakom novom nadogradnjom, a bilo ih je makar pet za šest mjeseci, stigne nešto novo ili budu ispravljene uočene greške. Takođe, OS Lite je, kroz Huawei Health aplikaciju mnogo bolje kompatibilan i sa iOS uređajima, nego što je to Wear OS ikad bio.

Naravno, uz premijeru Huawei P30 Pro telefona, koja će biti 26. marta u Parizu, biće najavljen još makar jedan Huawei Watch GT sat, a očekujemo da će on, između ostalog biti i sa boljim softverom. Da li će tada stići i upravljanje muzičkim plejerom i eventualno aplikacije – vidjećemo već tad.

Dobra stvar je svakako što Huawei radi na alternativi, koja bi, ukoliko se ispostavi nužnom, mogla odmah da bude dobro primljena kod korisnika.