Uber okuplja ′dream team′ banaka za izlazak na berzu

Banke

Platforma za iznajmljivanje prevoza Uber znatno je “pojačala” grupu investicionih banaka koje će spremiti njegovu početnu ponudu dionica koja se već godinama željno iščekuje na američkom tržištu kapitala.

Uz Goldman Sachs i Morgan Stanley koje je Uber angažovao krajem prošle godine, sada će IPO spremati i Bank of America, Barclays, Citigroup, Allen & Company, Deutsche Bank te JMP Securities, tvrdi Reuters pozivajući se na upućene izvore. Predstavnici navedenih banaka odbili su da komentarišu navode. Uber će u narednih nekoliko nedjelja grupi banaka pridodati još neka imena, dodaju izvori.

Izlazak Ubera na berzu bankama je daleko primamljiviji od uvrštenja manjeg konkurenta Lyfta koji bi na berzi trebalo da se pojavi karejem marta. Navodno je nekoliko investicionih banaka odustalo od angažmana za Lyft kako bi mogli spremati Uberov IPO.

Međutim, JMP Securities navodno radi na oba projekta, pokazujući Wall Streetu da su takva preklapanja moguća. Prema navodima izvora, veća grupa aranžera omogućiće Uberu fleksibilnost u pripremama za izlazak na berzu koji se očekuje do kraja prvog polugodišta. Poput Lyfta, Uber je u tišini podnio zahtjev za odobrenje uvrštenja Komisiji za berze i harije od vrijednosti u decembru.

Bankari s kojima Uber serađuje sugerišuz kako bi vrijednost kompanije u IPO-u mogla da dostigne i 120 milijardi dolara. No, dio analitičara “spušta loptu na zemlju” tvrdnjama kako vrijednost neće preći 100 milijardi , na temelju dostupnih finansijskih izvještaja. Lyft bi pak u IPO-u mogao biti vrednovan na 25 milijardi dolara, smatraju izvori.