Dvije najveće njemačke banke potvrdile razgovore o spajanju

Banke

Najveći njemački zajmodavci, Deutsche Bank i Commerzbank, zvanično  su potvrdili dugogodišnje glasine o pregovorima o spajanju. Prošle godine je cijena dionica obije banke pala za više od polovine.

Njemačka vlada Angela Merkel pozvala je prije mjesec dana frankfurtske banke da razmisle o spajanju kako bi spriječila moguće preuzimanje iz inostranstva i osigurala redovni finansijski tok za njemačke izvozno orijentirane tvrtke, javlja Deutsche Welle.

Banke se već duže vrijeme suočavaju s finansijskim poteškoćama. Na vrhuncu finansijske krize u 2008. godini, Commerzbank je spašena od vlade koja je sa 15% je ostala najveći dioničar. Deutsche Bank se, s druge strane, bori za stvaranje održive dobiti od krize. U 2016. godini Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da Deutsche Bank predstavlja najveći potencijalni rizik u finansijskom sistemu u svijetu, što je posljedica povezanosti s drugim bankama.

Njemački funkcioneri stoga se boje da bi nova recesija ili veće finansijske kazne mogli uništiti spor i težak oporavak obje banke. Ministar finansija Olaf Scholz i njegov zamjenik, bivši šef njemačkog Goldman Sachsa, Joerg Kukies, već mjesecima vode kampanju. Takođe, zato jer žele specijalizaciju Commerzbanke – finansiranje srednjih preduzeća, koja su okosnica njemačke ekonomije – sačuvati u njemačkim rukama.

Spajanje dviju banaka bi, prema vrijednosti u petak, dostiglo tržišnu vrijednost od oko 25 milijardi eura. Kombinirana banka imala bi oko 1,8 triliona sredstava u obliku zajmova i investicija, gotovo jednako kao i najveća francuska banka BNP Paribas.