Dojče banka pozajmila Trampu dvije milijarde dolara uprkos bankrotima

Banke

Njemačka “Dojče banka” je pozajmila više od dvije milijarde dolara Donaldu Trampu prije nego je postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, uprkos brojnim signalima koji su ukazivali da je on u problemima, piše “Njujork tajms”.

Taj list je intervjuisao više od 20 bivših i sadašnjih rukovodilaca i članova upravnog odbora “Dojče banke” kako bi omogućio bolji uvid u istoriju Trampovog odnosa sa njemačkim kreditorom i da bi otkrio način na koji je Tramp skoro dvije decenije uspijevao da obezbijedi finansiranje od te njemačke banke uprkos njegovim bankrotima, dok su ga, istovremeno, drugi kreditori smatrali rizičnim klijentom, prenosi CNBC.

Izvještaj “Njujork tajmsa” objavljen je neposredno nakon što su dva najveća njemačka kreditora, “Dojče banka” i “Komercbanka”, potvrdila da su u pregovorima o spajanju, što je doprinijelo skoku njihovih akcija, prenio je Tanjug.

Prema pisanju lista, Tramp je, u pojedinim prilikama, preuveličavao svoje bogatstvo, a bankarima je obećavao da će ih nagraditi besplatnim vikendom u njegovom privatnom klubu u Palm Biču na Floridi kako bi dobio kredite.

Tokom godina, Tramp je koristio kredite dobijene od “Dojče banke” za izgradnju nebodera i drugih luksuznih nekretnina. Za njemačku banku, odnos sa Trampom bio je ključan u kreiranju njenog investiciono-bankarskog poslovanja, navodi se u izvještaju.

“Dojče banka”, “Organizacija Tramp” i Bijela kuća nisu željeli da komentarišu izvještaj “Njujork Tajmsa”, navodi “CNBC”, i podsjeća da se Trampov odnos sa “Dojče bankom” nedavno našao pod lupom u SAD.

Naime, Kancelarija državnog tužioca u Njujorku, Komitet za obavještajnu kontrolu i Komitet za finansijske usluge u Kongresu, razmatrali su finansijske veze predsjednika sa tom njemačkom bankom, dodaje “CNBC”.