Goldman Sachs i Morgan Stanley okreću se Evropi

Fondovi

Evropska ekonomija nije pružala ulagačima puno optimizma tokom protekle godine, ali neki analitičari tvrde da predstoje pozitivna iznenađenja.

Za Goldman Sachs, trend rasta broja euro-područja koja ostvaruju prihode iznad očekivanja sugeriše da je usporavanje ekonomije zaustavljeno. Ovu ocjenu dijele i analitičari kompanije Morgan Stanley, ukazujući na preokret i zbog zavisnosti Evrope od kineske ekonomije.

“Postoje znakovi da je najgore iza nas. Za razliku od iznenađenja prošle godine, noviji podaci uopšteno nadmašuju očekivanja”, napisali su u poruci ekonomisti Goldman Sachsa, predvođeni s Jarijem Stehnom, prenio je Bloomberg.

Poboljšanje se ogleda u ekonomskom pokazatelju iznenađenja Citigroupa, koji je na najvišem petomjesečnom nivou. Sljedeći test biće u petak, kada će biti objavljen indeks menadžerske nabavke (PMI) za mart.

Eurozona će više rasti u drugoj polovini godine, Kina počela više da naručuje

Za Goldmanove ekonomiste, rast eurozone koji se nedavno stabilizovao na oko 1 posto, trebalo bi da dostigne godišnju stopu od 1,4 posto u drugoj polovini godine.

Iako pokazatelji možda ne ukazuju na snažniji zamah, podsticaj će vjerovatno doći od olakšane poreske politike, nižih cijena nafte i snažnijeg rasta plata.

Mnogi problemi iz 2018. počinju da blijede, uključujući i probleme u njemačkoj auto industriji, prema Grahamu Seckeru, glavnom evropskom strategu za dioničare Morgan Stanleyja. Povjerenje potrošača u Francuskoj takođe se povećalo nakon što je došlo do nekih rezultata od protesta Žutih prsluka, iako rasplamsavanje nereda tokom vikenda ukazuje da je situacija i dalje krhka.

Zatim je došlo do povećanja novih kineskih narudžbi (rast kineskog PMI-a), što bi moglo donijeti dobit za investitore. Secker procjenjuje da će ulagački fondovi (u evropske dionice) ostvariti dobit od 9 posto u idućih šest mjeseci.

“Mislimo da je tama prošla, a Evropa izgleda da će preokrenuti iznenađenje (iz prošle godine). Velik dio evropskog usporavanja prošle godine dogodio se zbog Kine. Oštar pad rasta u toj zemlji uvelike je opteretio Evropu, s obzirom na njenu osjetljivost na trgovinu i izvoz”, zaključio je Secker