Wall Street: Oštar pad u finansijskom sektoru zbog Fed

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi pali jer su oštro pale cijene dionica u finansijskom sektoru nakon što je američka centralna banka poručila da u ovoj godini vjerovatno neće povećavati kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 141 bod ili 0,55 posto, na 25.745 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 posto, na 2824 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto, na 7728 bodova.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše je posljedica pritiska na finansijski sektor, u kojem su cijene dionica skliznule više od 2 posto, nakon poruka iz Feda.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda smanjili su juče procjene rasta ekonomije, zaposlenosti i inflacije u ovoj godini te poručili da će ključne kamatne stope vjerojatno ostati na sadašnjim nivoima od 2,25 do 2,50 posto barem još ove godine.

Poruke Feda prvo su podstakle rast indeksa, ali kasnije su oni, zbog pritiska na finansijski sektor, pali.

“Prva reakcija na Fedovo saopštenje je gotovo uvijek pogrešna reakcija. Super, stigla je hitna pomoći ili – čekaj, zar nam treba Fedova pomoć?“, objašnjava Art Hogan, strateg u kompaniji National Securities.

Od početka godine cijene su dionica na Wall Streetu snažno porasle, što se među ostalim zahvaljuje zaokretu Feda u monetarnoj politici i retorici.

Prošle je godine Fed u četiri navrata povećao kamatne stope za po 0,25 postotnih bodova i još krajem prošle godine poručivao da će nastaviti s povećanjem kamata.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest je juče zabilježen pad cijena dionica, pri čemu najviše u finansijskom sektoru.

Među najvećim je gubitnicama bila i dionica Fedexa, s padom cijene za 3,5 posto, nakon što je ta poštanska kompanija smanjila procjene svojih poslovnih rezultata u ovoj godini zbog usporavanja rasta globalne trgovine.