Najveći svjetski proizvođač nafte preuzima SABIC za 69 milijardi dolara

Najveći svjetski proizvođač nafte Saudi Aramco pristao je kupiti 70-postotni udio u Saudi Basic Industries Corp (SABIC) za 69,1 milijardu dolara u jednom od najvećih poslova u globalnoj hemijskoj industriji.

Sporazum dolazi nakon višemjesečnih razgovora između Aramco-a i Fonda za javna ulaganja (PIF), koji su doprinijeli kašnjenju planirane višemilijardne inicijalne javne ponude Aramca.

“Ovo je transakcija koja donosi dobrobit za sve i transformaconi posao za tri najvažnija ekonomska subjekta Saudijske Arabije”, rekao je Yasir al-Rumayyan, direktor PIF-a.

Sporazum bi mogao ubaciti milijarde dolara u PIF, dajući mu moć da nastavi sa svojim planovima za otvaranje radnih mjesta i diverzifikaciju najveće arapske ekonomije izvan izvoza nafte, uključujući i mega-poslovnu zonu na sjeverozapadu zemlje.

Aramco povećava svoja ulaganja u preradu i petrohemiju kako bi osigurao nova tržišta za svoju sirovinu, budući da vidi rast hemikalija kao ključnu ulogu u svojoj strategiji širenja.

SABIC i Aramco su u saopštenju naveli da je ugovorena otkupna cijena bila 123,39 rijala po dionici, što je blagi popust u odnosu na SABIC-ovu zaključnu cijenu u srijedu.