Cijene nafte ponovo rastu

Berza

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu nivoa od 70 dolara budući da su očekivanja tješnje globalne ponude nadjačala pritisak povećanja zaliha i proizvodnje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 16 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,47 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 13 centi višoj cijeni, od 62,33 dolara.

Cijene su u ovoj godini u Londonu porasle gotovo 30 posto, a na američkom tržištu čak 40 posto, podstaknute američkim sankcijama na venezuelansku i iransku naftu i koordiniranom smanjenim snabdijevanjem iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

Dodatnu im podršku pruža veća globalna potražnja.

“Tržište je očigledno sklono podizanju cijena, s obzirom na ograničenja ponude”, kaže Michael McCarthy iz sydneyskog CMC Marketsa.

“Potražnja takođe izgleda puno bolje nego što se očekivalo s obzirom na nedavno objavljene podatke o indeksima menadžera nabavke (PMI) u Kini i SAD-u, kao i na potencijalni podsticaj koji bi mogao osigurati kinesko-američki trgovinski sporazum”, dodaje McCarthy.