EBRD: Želimo da izađemo iz Komercijalne banke

Banke

U momentu kada se očekuje strateški partner za Komercijalnu banku, EBRD je najavio izlazak iz vlasništva ove banke.

Jedan od razloga za ovu odluku je i činjenica, kako navode u EBRD-u, da su ciljevi i operacije preduzeća u državnom vlasništvu često pod uticajem političkih faktora, što utiče da njihove performanse budu slabije od konkurencije u privatnom sektoru. Takva preduzeća zahtijevaju finansijsku podršku države ili pružaju usluge slabog kvaliteta.

EBRD podržava privatizaciju ili komercijalizaciju državnih preduzeća, jer obje ove aktivnosti ako su sprovedene kako treba i transparentno, mogu doprinijeti unapređenju korporativnog upravljanja, finansijskim rezultatima i boljem kvalitetu usluga, rekli su u EBRD-u odgovarajući na pitanje zašto izlaze iz vlasništva Komercijalne banke.

U vlasništvu države je 41,74% akcija Komercijalne banke, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) poseduje 24,43% kapitala, a IFC, kao dio Svjetske banke 10,15%.

Očekuje se da će finansijski savjetnik, francuski Lazard, do kraja juna predložiti najbolju moguću strategiju i način prodaje akcija Komercijalne banke. EBRD ima i opciju. To je mehanizam koji obavezuje državu da otkupi akcije EBRD i ostalih inostranih akcionara po unaprijed dogovorenoj cijeni od oko 240 miliona eura, ukoliko država ne pokrene privatizaciju ili EBRD nije zadovoljan privatizacijom.

EBRD je Komercijalnu banku dokapitalizovao u dva maha, 2006. sa 70 miliona eura, a poslije nekoliko godina sa još 50 miliona eura.

U Vladi Srbije očekuju da će u maju biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera Komercijalne banke, te da će cijeli postupak biti završen do kraja godine. Tržišna vrijednost Komercijalne banke na Beogradskoj berzi je oko 350 miliona eura, a prije početka finansijske krize 2008. vrijednost ove banke je dostizala dvije milijarde eura.

U prvih devet mjeseci prošle godine banka je ostvarila odličan rezultat u poslovanju sa dobitkom, prije oporezivanja, 55 miliona eura. Kada je riječ o stabilnost poslovanja, banku karakteriše natprosječna likvidnost i kapitalizovanost. O tome govori pokazatelj adekvatnosti kapitala koji je veći od 29% i značajno je iznad regulatornog limita koji propisuje Narodna banka Srbije.

Prethodnih mjeseci se spekulisalo da je za kupovinu Komercijalne banke, u kojoj je država najveći pojedinačni akcionar, zainteresovano nekoliko investitora, među kojima ima i domaćih i stranih kompanija.