“Jaguar Land Rover” zatvara fabrike i otpušta radnike

Nakon što je proizvođač automobila “Jaguar Land Rover” (JLR) zabilježio pad prodaje u Evropi i Kini, kompanija je zatvorila svoje fabrike na nedjelju dana.

Ta je odluka, kako piše “Guardian”, dio priprema za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, a zatvorene su četiri britanske fabrike koje ukupno zapošljavaju 18.500 ljudi.

Najveći britanski proizvođač automobila ima običaj da prekine proizvodnju u susret Uskrsu, ali ove godine to je učinio nedjelju dana ranije. To je produženje dogovoreno još u januaru kako bi se JLR pripremio za probleme koje je Brexit mogao dodatno izazvati. Tada se očekivalo da će Britanija napustiti Uniju 29. marta.

Radnici zaposleni u fabrikama JLRa će i tokom ove tri sedmice, koliko će britanske fabrike biti zatvorene, primiti platu, ali sve će te sate kasnije morati da nadoknade.

Uz zatvaranje fabrika, kompanija je zbog lošijih poslovnih rezultata uzrokovanih Brexitom počela i da otpušta svoje radnike.

U prošloj poslovnoj godini JLR je prodao 578.915 svojih vozila, što je pad od gotovo šest odsto, dok je samo u martu prodaja pala 8,2 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

JLR širom svijeta zapošljava 40.000 ljudi, a otpustiće ih 4.500. Najveći broj otpuštenih biće zaposleni na menadžerskim pozicijama.

“Znali smo da moramo biti proaktivni kako bismo umanjili potencijalne posljedice lošeg ili, pak, tvrdog Brexita. Dobavljači treba da se pripreme kako bi mogli svoje dijelove da dopreme do naših fabrika“, objasnili su u kompaniji.

Uz ostale velike proizvođače automobila, “Jaguar Land Rover” već neko vrijeme radi zalihu dijelova automobila, ali s poteškoćama u nabavci moći će da se nose samo nekoliko dana, a ne nedjelja, budući da dnevno potroši 25 miliona automobilskih dijelova.