Ponašanje koje se cijeni u poslovnom svijetu

Ponašanje koje se cijeni u poslovnom svijetu

Lošim manirima poslovni ljudi mogu ostaviti loš utisak na saradnike, kolege i partnere, a time mogu i ugroziti posao.

Razlog tome najčešće nije neznanje, već preopterećenost obimom posla i privatnim obvezama. Upravo zato je danas bonton potrebniji u poslovnom svijetu nego li ikada.

Često se nađemo u kojekakvim poslovima gdje je koncentracija bitna pa niti ne primijetimo kada nas neko pozdravi ili nas nešto pita. No, zato ne škodi prisjetiti se pravila lijepog ponašanja.

Bonton se sastoji od skupa opštprihvaćenih pravila ponašanja koja se temelje na društvenim normama. Ona služe kao smjernice koje nam pomažu zadržati profesionalni odnos, što je u poslovnom svijetu prijeko potrebno.

Kako biste se osvrnuli na svakodnevne detalje koji vam pomaknu tokom radnog dana i popravili svoje ponašanje, portal JobsDB donosi podsjetnik na poslovni bonton.

Tačnost
U poslovnom svijetu osnovno je ne kasniti. Ako imate ugovoren sastanak, ne dopustite da krenete prekasno ili da ne računate na saobraćajne gužve. Bolje je doći i 10 minuta ranije pa pričekati nego li doći iza dogovorenog vremena. Uostalom, što biste vi mislili o partneru koji ne dolazi na vrijeme na dogovorene sastanke?

Pozdrav
Bez obzira koliko dugo poznate kolege ili se tek upoznajete s novim ljudima iz svog poslovnog okruženja, ‘Dobro jutro’ i ‘Dobar dan’ vas ništa ne košta. Istina, ne morate se svako jutro rukovati sa svim kolegama i ponavljati se kao papagaj, ali pozdrav ne bi trebali zaboraviti.
Rukovanje
Jeste li ikada bili u situaciji da ste se rukovali s nekim iz poslovnog svijeta gdje niste bili sigurni je li vam pružena ruka ili raskuvana špageta? Naravno, ne trebate pokazati svu svoju snagu i slomiti drugoj osobi ruku, ali barem ispružite ruku i ponudite pristojni stisak ruke kako osoba s druge strane nebi pomislila da ste nezainteresovani.

Izražavanje i ton
U poslovnom okruženju izbjegavajte psovke, neumjerene viceve i ogovaranje. Ne dopustite da jezik radi prije pameti. Uz to, kada ste na poslu, ne galamite. Ako svoj položaj morate dokazivati dernjavom po kancelariji umjesto da riješite problem razgovorom, možda je vrijeme da se pozabavite sa temama koje vas istinski zabrinjavaju i raščistite stvari sami sa sobom. Niko nije rođen da sve zna.

Odjeća
U nekim zanimanjima postoje točno određena radna odijela gdje su svi zaposleni jednako obučeni. Blago sretnicima. No većina kancelarija ima samo otprilike uređeni način odijevanja poput poslovnog gdje se očekuju odijela i kravate ili ležernijeg gdje se može doći i u farmericama, ali ne i u trenirci. Ono što svakako treba imati na umu su prvenstveno vlastita higijena te dužina i providnost odjeće. Doći u prozirnoj košulji na sastanak i nije neka dobitna kombinacija jer su šanse da će vas ciljana publika dobro zapamatiti velike samo u smislu građe tijela, ali ne i sadržaja o kojem ste razgovarali.

Telefon
Ako ste već dogovorili sastanak, ne dopustite da vas pozivi ometaju. Provjerite prioritete i organizujte se tako da ne morate istovremeno misliti na dvije teme. Razgovarati na telefon, dok druga osoba pored vas sjedi i čeka da se vratite na temu zbog koje je sastanak i ugovoren je vrlo neprofesionalno.

Korištenje interneta
Današnja tehnologija je omogućila brojne lakše i brže načine komunikacije, od klasičnog slanja elektronske pošte pa preko društvenih mreža i sve do video razgovora putem interneta. Ne zaboravite kako je, bez obzira na način komunikacije, s druge strane osoba, a ne računar. Ne pišite mailove velikim slovima i ne nosite piđamu prilikom poslovnog video razgovora.

Preporučujemo vam i sljedeće: