Ove poslovne savjete možete odmah zaboraviti

Karijere

Korisno je saslušati savjete iskusnijih kolega ili uspješnih pojedinaca koji su dugo u industriji koja vas zanima. Međutim, to ne znači da svaki od tih savjeta morate slijepo slijediti. Ne samo zato što se svijet rada konstantno mijenja, već i zato što ponekad jednostavno treba razmišljati izvan kalupa.

Ovo su četiri savjeta koje ste sigurno čuli stotinu puta, a sad je vrijeme da ih u potpunosti odbacite:

‘Niko ne želi radnike koji mijenjaju poslove’

Ovaj se ‘savjet’ temelji na pretpostavci da poslodavci ne zapošljavaju pojedince koji često mijenjaju radna mjesta jer ‘učinio je to jednom, učiniće to opet’. Međutim, mijenjanje poslova je budućnost. Prema nekim podacima, zaposleni danas na jednom radnom mjestu ostaju u prosjeku 4,4 godine, a ta brojka ima tendenciju pada. 91 posto pripadnika milenijumske generacije očekuje da će na jednom poslu provesti tri godine ili manje. Život je prekratak da biste ga proveli na poslu koji mrzite.

‘Uvijek učestvuj na sastancima’,

Statistike pokazuju kako bi 9 od 10 zaposlenih radije komuniciralo s kolegama i nadređenima na neki drugi način. Zašto? Zato što su danas sastanci toliko česti da su jednostavno postali neefikasni. Nema smisla da govorite na sastanku samo da biste nešto rekli – time jedino oduzimate dragocjeno vrijeme svima oko sebe.

‘Jedino što je bitno je plata’

Zbog ovakvih rečenica pojedinci nerijetko biraju karijere koje ih uopšte ne zanimaju. Prema Gallupovom istraživanju, 70 posto stanovnika SAD-a ne osjećaju motivaciju niti strast prema onome što rade, što ekonomiju košta 550 milijardi dolara.

‘Dođi prvi i pođi posljednji’

Postoje zablude da je ovakvo ponašanje ključ za napredovanje. Naravno da se uporan rad isplati, ali ne treba izjednačavati one koji se trude oko onoga što rade i radoholičare. Potonje ponašanje, naime, rezultuje zdravstvenim posljedicama te manjom produktivnošću. Ono što vam je zaista potrebno je balans između privatnog i poslovnog života.