EU prihvatila prijedlog Vise i Mastercarda o nižim naknadama za kartična plaćanja

  • In Valuta
  • 30. April 2019.
  • 139 Views
EU prihvatila prijedlog Vise i Mastercarda o nižim naknadama za kartična plaćanja

Evropska unija prihvatila je prijedlog kartičarskih kuća Vise i Mastercarda o nižim naknadama koje bi zaračunavali turistima za plaćanja debitnim i kreditnim karticama izdavača izvan EU-a

Međubankovne naknade za plaćanja debitnim i kreditnim karticama godinama su pod lupom Brisela koji tvrdi da rezultiraju višim cijenama za klijente.

Razlog je taj što teret te naknade, izdašnog izvora prihoda za banke, pada na leđa trgovaca. Kako bi ishodili zaključenje evropske istrage i izbjegli kazne za kršenje propisa o tržištu, Visa, najveći svjetski operator mreže plaćanja platnim karticama, i njen konkurent Mastercard predložili su 0,2 posto naknade za plaćanja u trgovinama debitnim karticama izdavača izvan EU-a, objavila je EK krajem prošle godine.

Naknade za plaćanja kreditnim karticama trebale bi po prijedlogu Vise i Mastercarda iznositi 0,3 posto. Brisel je formalno prihvatio taj prijedlog, ističući da će se time naknade u prosjeku smanjiti za 40 posto.

– To će zajedno s našom odlukom iz januara ove godine o Mastercardovim uslugama prekograničnih kartičnih plaćanja dovesti do nižih cijena u poslovanju evropskih malotrgovaca i biti na korist svih potrošača – izjavila je evropska komesarka za tržište Margret Vestager.

Time će visina Mastercardovih i Visinih naknada biti izjednačena s onima koje se naplaćuju za kartična plaćanja izdavača iz Evropske unije koje su takođe bile predmet dugotrajne istrage Brisela nakon što su se na njih požalili iz poslovnog udruženja EuroCommerce, podsjeća Reuters.

Preporučujemo vam i sljedeće: